Začínal se svíčkami, dnes lisuje plasty. Za svůj přístup získal titul Srdcař

Nenápadný statek v Bezděkově nedaleko Velké Bíteše obývá už více než čtvrt století malá rodinná firma.

Petr Vondrák začínal v roce 1995 s výrobou parafínových svíček, když se k nám ale začaly ve velkém dovážet ze zahraničí, zůstal v podniku lis na plastové kalíšky pod hřbitovní svíčky, a k němu postupně přibývaly stroje na lisování dalších plastů. „Nakonec jsme skončili na tom, že celá dílna byla plná vstřikovacích lisů a lisovali jsme to, co zákazník potřeboval nebo chtěl.“

Začínali v chlévě

„V první dílně, kde jsme začínali, jsme v původním chlévě. Tady jsme to ručně prokopávali s manželkou, abychom měli požadovanou výšku stropů, tady byly první lisovací stroje,“ vzpomíná na začátky dnešní firmy.

Vyrábí různé věci – trychtýře, vršky pro termosky, víčka flakónků nebo lahviček, plastové hmoždinky do dřevotřísky, komponenty pro automobilový průmysl, nebo součásti úklidových prostředků. V poslední době využívá plastové výrobky z Bezděkova i lékařský průmysl. Ve firmě pracuje jen šest lidí, včetně Petra Vondráka. Jeden člověk totiž dokáže obsloužit až pět strojů, které jsou automatizované. „Máme dopravníkové pásy, vzdušky, nasavače, separátory,“ vyjmenovává šéf společnosti robotické pomocníky.

Firma také využívá teplo, které ze stroje vychází – ohřívá se jím voda pro celý areál, také se jím topí a jen malá část se chladí.

Splní každé přání

Cena Srdcař oceňuje mezi živnostníky toho, kdo překonal v podnikání problémy, nástrahy, přece to nevzdal a pracuje dál. Petr Vondrák ji získal mimo jiné i za snahu najít řešení pro každou objednávku, i když jde o úplně nový nápad nebo věc, která vypadá, že vyrobit vůbec nepůjde.

Na každý nový výrobek se většinou vytvoří zkušební formička, nasadí se na stroj a vylisuje se vzorek. Někdy s novými výrobky pomůže i 3D tiskárna, řešení se nakonec téměř vždy podaří najít. „Asi devadesát procent lidí ví, co chtějí a třeba mají i formu. A ten zbytek přijde a nemá nic. A my to nic přetvoříme v něco,“ směje se Petr Vondrák.

Spustit audio