Žáci zemědělské školy v Třebíči se učí dojit na umělé krávě. Injekce píchají do plyšových zvířátek

17. červen 2022

Už 75 let se v Třebíči, ve škole u rybníka Kuchyňka, učí studenti základům zemědělství. A skvělé je, že nezůstávají jen ve školních lavicích.

V areálu školy jsou travnaté plochy, bylinková zahrada, skleník, včelí úly i výběhy hospodářských zvířat. K dispozici mají i veterinární ordinaci a umělou krávu.

Rok 1946

V roce 1946 byla založená Vyšší rolnická škola v Třebíči, která se postupně transformovala v dnešní střední zemědělskou školu. Za ta léta se mnohé změnilo, a dnes škola nabízí studentům nejen teoretické, ale i praktické vzdělání přímo v areálu školy. 

V něm například funguje i veterinární ordinace. Slouží široké veřejnosti i výuce. „Když to nacvičí na plyšácích, tak pak si můžou sáhnout i na živé zvíře,“ říká veterinární lékařka Olga Pospíšilová. 

Na plyšácích si žáci zkouší píchat injekce, napojují je na infuzi nebo monitor životních funkcí. To vše přímo v profesionální vybavené ordinaci.

Výběhy po zvířata

Nedílnou součástí areálu jsou i výběhy se zvířaty. „Právě mají praxi. Máme tady novou jalovičku. Čistíme kotce, budou nastýlat čerstvé stelivo,“ popisuje odborný učitel Ladislav Křivánek. „Už odmala mám rád zvířata, naplňuje mě ta práce,“ říká student, který veze na kolečku podestýlku ze stáje. 

V dalších ohradách jsou vidět ovce, koně a slepice. Rostou tu ovocné stromy, pod kterými stojí včelí úly. Mezi ohradami je ukrytá i bylinková zahrádka. 

Dojení krav

Podobně jako veterinární praxi, si žáci na maketách zkoušejí například i dojení. Bývalí absolventi školy a často i dnešní učitelé si pamatují, že dojit se učili na umělém vemenu, zavěšeném na speciální stoličce. I tato zařízení ještě ve škole jsou. 

Pomalu a jistě je ale vytlačuje moderní maketa krávy. Jde o plastovou figurínu zvířete v životní velikosti s umělým vemenem. „Chytnou tam ten rif, aby se to mléko tou masáží, těmi prsty dostalo ven,“ dodává učitel Ladislav Křivánek.

Spustit audio

Související