Žáci základní umělecké školy v Hrotovicích mohou jako jediní v republice hrát na originální zvonky

V hrotovické základní umělecké škole mají kapelu ze samých zvonků. Tónů zvládne podobně jako klavír, má ale mnohem víc možností. 

Děti ze ZUŠ Hrotovice tak hrají i upravené skladby Antonia Vivaldiho nebo africkou lidovou hudbu. 

„Hra na zvonky je poměrně mladý obor. V rámci republiky jsme jediná ZUŠ, která hraje na zvonky,“ říká učitel František Malý. 

Ze Spojených států…

Zvonkohra pochází z USA, kde je doménou evangelických chrámových sborů. Ostatně i u nás objevil František Malý zvonkohru právě v evangelickém kostele. „Měl jsem možnost sledovat televizní pořad, kde se mluvilo o farářce Věře Jelínkové, která má zvonkohru v Kateřinicích,“ popisuje první setkání se zvonkohrou učitel. 

Nadchla ho tak, že ji nakonec získal pro školu. „Ti američané nám dokonce ty první tři kufry dovezli osobně,“ dodává s úsměvem.

Podobný princip jako klavír

Princip zvonkohry je podobný jako u klavíru. Každý zvonek má svůj tón a stejně jako na klávesnici klavíru, jsou poskládané na stolech pokrytých molitanem a látkou. Jednotliví hráči pak mají v každé ruce jeden zvonek a hrají podle not. V některých skladbách zvládne jeden hráč i víc zvonků. 

„Zvonkohra bývá až sedmioktávová, my používáme pětioktávové zvonky,“ říká František Malý a ukazuje na kufry se zvonky. „Existuje dvojí způsob zvonků. Bells v tvaru běžných zvonků a chimes, to jsou trubicové zvonky. Nemají srdíčko, ale mají paličku zvenku,“ vysvětluje.

Hrotovická ZUŠ

V hrotovické základní škole hrají na zvonky žáci, kteří se učí hře na klavír. „Děti hrají na zvonky z podobné partitury jaká je pro klavíristu. Je to pro ně přirozený přechod do orchestrálního světa,“ říká ředitel školy Jakub Lojda. 

„Když si doma člověk hraje sám pro sebe, určitě mu to radost dělá, ale ve chvíli, kdy tu muziku může provozovat s ostatními, je to nepopsatelný pocit,“ dodává, a potvrzují to i děti. 

„Baví mě na tom, že hrajeme spolu, že nehraju sama. Ze začátku je to těžký, když se to naučíme, tak to zní,“ říkají.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.