Zachraňujeme zraněné želvy z rukou pašeráků, říká veterinář Jiří Homolka

Vzácné mořské želvy končí často kvůli pašerákům na černém trhu s těžkými zraněními a bez možnosti přežít. Šanci jim teď dávají čeští veterináři, kteří se zapojili do projektu Kura-Kura na záchranu mořských želv na indonéském ostrově Nusa Penida.

z ostrova Nusa Penida v Indonesii

Na záchranném projektu spolupracuje Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno společně se Zoologickou zahradou v Brně, organizací Kura-Kura a veterinární fakultou v Denpasaru v Indonésii. Projekt Kura-Kura se zaměřuje na ochranu mořských želv, jejich záchranu z rukou pašeráků, léčbu a vypuštění na svobodu.

z ostrova Nusa Penida v Indonesii

Největším odběratelem mořských želv je v současnosti Čína. Obchodní cestující vykupují želvy všeho druhu za směšné finanční částky a dále je prodávají za sto až tisícinásobky původní ceny, což z tohoto nelegálního obchodu dělá velmi výnosný obchod. Dříve se zraněná zvířata vozila například do Evropy, aby je zdejší lékaři uzdravili. Dnes je cílem projektu pomáhat těmto druhům přímo na místě, kde žijí a pustit zpět do volné přírody.

O svých zážitcích promluvil veterinář Jiří Homolka v rozhovoru se Zorou Ježkovou.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.