Záchranáři mají nové sanitky. Vozy jsou mimo jiné chráněné před krádeží na místě zásahu

28. květen 2022 06:00

Záchranáři z Vysočiny začnou brzy používat nové sanitky. Ještě, než s nimi poprvé vyjedou, je ale musí vybavit potřebnou technikou. 

8 nových sanitek za 25 milionů korun čeká v areálu Záchranné zdravotnické služby Vysočiny (ZZS) na svůj první ostrý výjezd. Aby mohly pomáhat lidem, musí je ale záchranáři nejdřív dovybavit. A není toho právě málo, co všechno je potřeba do sanitek namontovat. 

Couvací monitor a ochrana před zlodějem

Vedoucí dopravy ZZS Martin Václavek startuje jednu z osmi zbrusu nových sanitek na jihlavské základně. Ukazuje speciální monitor. „Tohle je couvací monitor. Začal se montovat kvůli tomu, když na jedné nejmenované záchrance vznikla událost, že při couvání přejeli malé dítě a způsobili mu těžká zranění,“ ukazuje na malý monitor v rohu palubní desky, který se do každé sanitky dává už zhruba sedm let. 

A tím červeným tlačítkem zapínáte sirénu? „To je taková specialita, to tlačítko slouží k tomu, že když dojedu někam na místo zásahu a je to na dálnici, je tam hodně lidí třeba a potřebujeme nechat nastartované auto, aby byly zapnuté majáky, aby to bylo vyhřívané, ale zároveň potřebujeme nějakou ochranu proti tomu, že nám s tím někdo ujede. Můžu totiž vyndat klíče ze zapalování a kdyby s tím chtěl nějaký psychopat ujet, tak stáhne ruční brzdu a ono se to vypne.“

Prostor pro pacienta

Nejvíc práce ale technici odvedli při vybavování vozů v prostoru pro pacienty. Teď už tam zbývá jen nainstalovat lehátko a několik zdravotnických přístrojů. „Od výroby je to tedy vybavené touchbooky, které byly součástí specifikace, tiskárna k tomu a jinak další vybavení jde ze starých sanitek.“

Záchranný vůz od výrobce stojí přes tři miliony. Další zhruba milionovou hodnotu mají přístroje, které si do něj záchranáři instalují dodatečně. Čeká se už jen na speciální držáky přístrojů, aby neutrpěly ani při rychlých přesunech po horších silnicích. 

Jakmile dorazí, instalace přístrojů je už velice rychlá a sanitky začnou jezdit, pokračuje mluvčí záchranky Petr Janáček. „To vytížení sanitek je opravdu veliké, průměrné stáří vozu je pět let, najezdí ročně bezmála dva miliony kilometrů všechny sanitky a třeba loni jsme měli více než 43 tisíc výjezdů a ošetřili jsme rekordní počet pacientů, asi 33 tisíc.“

Vysloužilé sanitky ale do šrotu nejdou. Tři vozy věnuje záchranná služba na Ukrajinu, kam je kraj posílá už poslední tři roky, další pak poslouží například v krajských nemocnicích převozní auta.

Spustit audio

Související