Zabitý tygr byl zdravý a mohl by žít ještě 15 let, řekl po pitvě veterinář

24. červenec 2018 14:19

Bez zdravotních problémů a dobře živený. Nalezený mrtvý tygr v rámci policejní razie proti obchodníkům se zvířaty byl podle veterináře zdravý. Usmrcen byl dvěma střelami. Informuje o tom pondělní Mf Dnes.

Šelmu pitval František Kostka ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Podle něj byl tygr starý čtyři až pět let, v zajetí se přitom tygři dožívají až dvaceti.

„Nevypadalo to, že by měl tygr nějaké zdravotní problémy. Byl i v dobrém výživném stavu. Tím, jak byl chovaný v zajetí, byl spíš tlustý,“ řekl Mf Dnes Kostka. Z těla veterinář vyjmul dva projektily, které poslal na balistiku.

Těla tygrů se zpracovávala ve vesnici blízko Doks. Pětatřicetiletý preparátor Miloš Hrozínek šelmy podle vyšetřovatelů stáhl z kůže, pak vyvrhl vnitřnosti, poté naporcoval a několik dní vařil.

Preparátor je jedním ze třech obviněných. V kauze nelegálního obchodu se vzácnými zvířaty je dále obviněn majitel soukromého zooparku v Bašti u Prahy Ludvík Berousek. Třetím obviněným je muž, který organizoval obchod a distribuci produktů, například v pražské tržnici Sapa.

Celníci našli minulý týden tělo čerstvě usmrceného tygra a také kůže velkých kočkovitých šelem. V objektu využívaném jedním z trojice obviněných mužů navíc objevili 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky.

autor: red
Spustit audio