Za obnovu sídlišť platí obce na Vysočině desítky milionů korun

1. duben 2019 02:00

Na Vysočině platí města a obce na obnovu veřejných prostranství a sítí na sídlištích postavených od 60. do 80. let minulého století desítky milionů korun.

Polná letos dokončí regeneraci sídliště Palackého, v Telči dělníci rozkopou sídliště Na Markových humnech. Do obnovy sídliště investuje také Žďár nad Sázavou. Radnice musí během těchto staveb řešit například i problém se zajištěním přístupu k domům nebo nesouhlas lidí s kácením starých dřevin.

Telč

První etapa úprav telčského sídliště Na Markových humnech, kde žijí stovky lidí, bude stát 30 milionů Kč. „Letos to bude asi největší projekt, co se týče zásahu do života města,“ uvedl starosta Roman Fabeš. Rozkopaná tento rok bude polovina sídliště. „Vyměníme všechny sítě, povrchy, silnice, chodníky, vytvoříme nová parkovací místa, upravíme zeleň,“ řekl starosta.

Projekt chystala Telč několik let, vyjadřovali se k němu obyvatelé. „Vlastně i vytvářeli podobu toho sídliště,“ uvedl Fabeš (Sdružení nezávislých a SNK ED). Náklady pětitisícového města sníží dotace, na akci se bude podílet deseti miliony Kč. 

Polná

Město Polná, kde celkem žije také kolem 5000 lidí, si kvůli úpravám sídliště Palackého vzalo úvěr. Loňské náklady byly 14 milionů Kč, letos by měly být ještě provedeny práce na deset milionů.

Město chce zároveň na sídlišti obnovit veřejnou zeleň, na projekt za 1,3 milionu Kč požádalo o dotaci. Kvůli kácení se na jednom stromě nedávno objevil protestní vzkaz. Radnice pak na webu upozornila, že projekt představila veřejnosti několikrát. Plánuje vysázet stovku stromů a více než 800 keřů.

Žďár nad Sázavou

Obnova prvních tří ulic sídliště Vodojem ve Žďáru nad Sázavu stála 18,5 milionu Kč. V tomto roce chce radnice vybrat firmu, která během tří let na tomto sídlišti postupně provede úpravy za dalších 70 milionů Kč.

„Sítě, povrchy, veřejné osvětlení, to je v poměrně žalostném stavu,“ uvedl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Chybí i výjezd ze sídliště. „Do budoucna se plánuje nějaká forma napojení na ulici Neumannova, ale zatím to je v rámci zvažování různých variant,“ dodal.

Investice hradí město, jen na přestavbě vodárenské infrastruktury se podílí svazek, který ji provozuje. Žďár nad Sázavou má skoro 21.000 obyvatel.

zdroj: ČTK
Spustit audio