Za nilskými krokodýly není nutné cestovat do Afriky. Vidět je můžete i na jižní Moravě

2. červenec 2014
Česko – země neznámá

V Jevišovicích na Znojemsku kdysi uvažovali, že začnou chovat krokodýly a maso z nich budou prodávat. Z tohoto projektu tamního Agrodužstva sice zatím sešlo, ale krokodýly na jihu Moravy přesto chovají. V Jevišovicích vybudovali Krokoterárium, do kterého si nebezpečné zelené plazy přijíždějí prohlédnout návštěvníci z širokého okolí.

Při vstupu do Krokoterária se připravte na to, že se vám zamlží brýle. Tedy pokud je nosíte. Uvnitř haly s prostorným teráriem je totiž osmdesátiprocentní vlhkost a teplota vzduchu blízká třiceti stupňům Celsia. „Naše zvířata potřebují k životu trochu vyšší teploty, takže i vodu tady máme o teplotě 29 °C,“ říká průvodce Lubomír Roškot.

„Momentálně tady máme sedmatřicet zvířat, je tady asi jedenáct desetiletých kusů původem z Francie, ostatní krokodýli jsou z Thajska a je jim osm let,“ dodává. Krokodýli nilští patří mezi vůbec největší krokodýly na světě, dorůstají délky až sedm metrů.

Terárium s bezmála čtyřmi desítkami krokodýlů sice budí respekt, pohled na zvířata bezpečně oddělená silným vysokým sklem je ale ve své podstatě příjemný. Samotné terárium je tvořeno členitými plošinkami s vodními prohlubněmi i suchými částmi. „Krokodýli potřebují souš i vodní plochu, ale snažili jsme se to udělat i tak, aby to bylo hezké na pohled,“ vysvětluje Lubomír Roškot.

V teriráiu momentálně bydlí 37 krokodýlů

Krokodýly krmí v Jevišovicích jen asi každých deset dní. Krokodýlí hostinu přitom mohou vidět při troše štěstí i návštěvníci. „Pokud chce přijet nějaká větší skupina, dá se telefonicky domluvit, že s krmením na návštěvníky počkáme,“ říká průvodce.

Žádný ze sedmatřiceti jevišovických krokodýlů prý nemá jméno. Přestože je každé ze zvířat unikátem, pro lidské oko zase tak rozdílní nejsou. Místní chovatelé přiznávají, že by si zvířata určitě pletli.

Krokoterárium je otevřeno celoročně, výjimkou jsou zpravidla pouze státní svátky. Unikátní expozice se nachází pro někoho možná překvapivě přímo uprostřed obce, a to v areálu kulturně-sportovního centra Sýpka Jevišovice.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.