Za maminku, za tatínka. Jak se dělají instantní kaše?
PŘÍBĚHY z VYSOČINY: Na začátku výroby instantní kaše je zrno, například pohanka. Jak ji upravit tak, aby neztratila vitamíny a přitom chutnala všem? Pomůže stroj zvaný extrudér. Ve výrobně ve Vídni natáčela Tamara Pecková
V roce 1992 pan Milan Novák hospodařil na své zemědělské půdě v okolí Vídně na Žďársku. Výkupní ceny za obilí byly tehdy malé, a proto z něj začal vyrábět kaše. No a v roce 2015 z výrobní linky sjede měsíčně asi 80 tun instantních kaší. Bez lepku, s lepkem a také mnoho druhů směsí na pečení různých dobrot.
„Začátky byly kruté, ale přežili jsme. V roce 1992 v dubnu nebo v květnu jsme tady začali dělat první výrobky. Mými prvními zákazníky byly naše děti. Nejmladší syn na našich kaších vlastně vyrostl,“ usmívá se zakladatel firmy Nominal Milan Novák.
Musíte použít něco, co vypadá jako obrovský mlýnek na maso
Základem při výrobě instantních kaší jsou suroviny. Aby například pohanka při výrobním procesu ztratila co nejméně ze svých nutričních vlastností, musíte použít stroj, kterému se říká extrudér. Jak si ho představit? Jako velký mlýnek na maso.
„Je tam šnekové ústrojí, které unáší materiál do šnekové komory. Na konci šneku je matrice, přes kterou je ten materiál protlačovaný. A z druhé strany je krájecí zařízení, které ten materiál, který z toho vystupuje, odkrajuje a uřezává ho do dopravníku,“ popisuje princip výrobního stroje Milan Novák.
Výhoda? Hlavně rychlost, díky které se zachovají vitamíny
Výhodou tohoto procesu je rychlost výroby. „Tím, že to je zahřáté jenom po krátkou dobu, vitamíny a látky, které jsou termolabilní, čili nesnáší delší dobu zahřátí, nám při tomhle způsobu uvaření nedegradují jako doma v hrnci, když je budeme zahřívat delší dobu,“ upozorňuje Milan Novák
Materiál se tedy uvnitř extrudéru zahřeje, stlačí a takzvaně plastifikuje. „To vzniká tím, že zbytková voda, která je v té mouce nebo krupici obsažena, se za toho tlaku a teploty změní na páru a ten materiál se stane tekutý, čili plastický, proto ten termín plastifikuje,“ vysvětluje Milan Novák a dodává, že ve chvíli, kdy vystoupí surovina z trysky ven, pára uvnitř expanduje a těsto se zvětší.
Za osm hodin stroje vyrobí asi tunu, za měsíc asi 80 tun různých směsí. „To už se pár lidí nají,“ směje se Milan Novák.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.