Za krádeže pohonných hmot ze skladu Čepro v Loukově uložil soud pěti lidem tresty od 5 do 8 let vězení

18. duben 2019 16:30

Krádeže se podle obžaloby děly v letech 2015 a 2016. Způsobená škoda přesáhla podle spisu 20 milionů korun, obžalovaní vinu popírali. Rozsudek není pravomocný.

Krajský soud ve Zlíně potrestal pět lidí za krádeže pohonných hmot ze skladu Čepro v Loukově na Kroměřížsku. Mají jít na pět až osm let do vězení. Nejvyšší trest soud uložil tehdejšímu zaměstnanci Čepra Pavlu Pávkovi, který měl podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové k dispozici důmyslné dálkově ovládané zařízení.

"S pomocí speciálního zařízení, které si sám sestrojil, měnil konstantu průtokoměru při výdeji pohonných hmot. A v důsledku změny té konstanty potom natékalo do cisteren větší množství pohonných hmot, než kolik bylo deklarováno, kolik bylo objednáno a kolik bylo placeno," vysvětlila žalobkyně.

V Loukově proběhla policejní razie

Na možné krádeže upozornilo policii Čepro. V roce 2016 byla v Loukově policejní razie. Výdejní lávky, jejichž prostřednictvím se krádeže údajně děly, zničil loni v září výbuch a následný požár. Firma má dnes ve skladech nainstalovanou technologii odlišnou od té původní.

Rozsudek není pravomocný. Žeravíková se proti němu na místě odvolala, Pávek, Forman, státní zástupkyně i zmocněnkyně Čepra si ponechali lhůtu pro podání případného odvolání. Tomáš a Vladimír Žeravíkovi se dnešního hlavního líčení nezúčastnili.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související