Z třebíčských Židů mají zmizet popelnice. Radnice to ale nikomu nařídit nedokáže

4. červenec 2017
Zprávy z

Židovská čtvrť v Třebíči bez popelnic, jen s jednorázovými pytli. Takový plán má třebíčská radnice ve snaze zatraktivnit památnou čtvrť pod ochranou UNESCO především pro turisty. Popelnice obvykle stojí před domy. Žádnému obyvateli ale nejsou schopni nařídit, aby obvyklou nádobu dal pryč, podle místostarosty Milana Zeiberta mohou jen vysvětlovat.

Třebíč se inspirovala ve francouzské Bretani, která prý v některých částech také funguje bez popelnic. Lidé dostanou speciální pytle a ty ve stanovený den svozu dají před dům.

Konec popelnic v Židovské čtvrti měl nastat začátkem července. Popelnice u řady domů ale zůstaly a dnes pro ně přijelo svozové auto.

Platím a budu to rvát do pytlů?

„Já platím 3200 za popelnice za rok a budu to rvát do pytlů? To se mi moc nelíbí. A ještě to budu nosit někam na určené místo,“ řekla Českému rozhlasu paní Anna, která evidentně nesouhlasí.

„Popelnice by měli zůstat nadále, ať si to každý dělá, jak chce,“ dodal kavárník Ruda Skřivánek.

Odpad v třebíčské Židovské čtvrti

Radnice chce přemlouvat

„Jestli si někdo dál bude dávat svou popelnici, tak my se pokusíme znovu vysvětlovat, nějakým hezkým způsobem přemluvit, nařídit se nic nedá. Je to takový pokus,“ konstatoval místostarosta Milan Zeibert.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio