Z rybníka u Dolního Bláhovska je dnes paseka. Je u ní ale krásná studánka s jezírkem

14. květen 2019

Mezi Větrným Jeníkovem a obcí Zbinohy na Jihlavsku, v místě zvaném Dolní Bláhovsko ze země vyvěrá pramen. Místní pamětníci dokonce říkají, že v tom místě kdysi býval i rybník.

Teď na něj chodí vzpomínat ke krásně upravené studánce.   

„Tuhle studánku jsme dali s kamarády dohromady na popud tehdejšího majitele Josefa Vondráka,“ říká Miroslav Vašíček z Větrného Jeníkova. Předkové Josefa Vondráka se o studánku dlouhá léta starali, když na pozemcích hospodařili. Tehdy býval v místě dnešní paseky pod studánkou rybník. „Já si pamatuji, že jsem před pětasedmdesáti lety k němu chodíval,“ vzpomíná Miroslav Vašíček.

Mohyla na studánkou je sestavená z kamenů, které nechali hospodáři na mezích

Starý pan Vondrák měl sen, že by se pomocí spodních vod na místě bývalého rybníka vybudovalo několik jezírek. Bohužel ale po nemoci zemřel, a jeho sen zůstal nesplněný.

Jeho přátelé alespoň zvelebili studánku, která už byla v poslední době rozbořená. „Tady byly využitý kameny, které naši předci při hospodářské činnosti nechali na mezích,“ říká Miroslav Vašíček.

Studánka je teď krytá kamennou mohylou, a proud vody z ní vtéká do malého kamenného jezírka. „Já jsem sem docházel pravidelně každé ráno, umyl jsem se a zavzpomínal na dobrého člověka,“ dodává s pohnutím v hlase Miroslav Vašíček.