Z rozhledny na Kotli u Rokycan je možné přehlédnout pět pohoří

28. leden 2020

Na rokycanském vrchu Kotel stála už v roce 1895 Krásná vyhlídka. Osud ale nebyl k 25 metrů vysoké rozhledně příliš vlídný. V roce 1909 musela být z bezpečnostních důvodů stržena. Trvalo přes sto let, než se na stejném místě objevila nová rozhledna z oceli.

A záhy se stala oblíbeným a vyhledávaným cílem turistů. Není divu. Rozhledna stojí na romantickém zalesněném kopci, nabízí úžasný panoramatický výhled a sama o sobě je opravdu povedeným architektonickým dílem.

Vrchol Kotle se nachází ve výšce 575 metrů nad mořem. Vyhlídková plošina nové rozhledny, na kterou vás dovede celkem 142 pohodlných schodů točitého schodiště, je ještě o 25 metrů výš. Dostanete se tak přesně do 600 metrů nad mořem.

Cesta ke znovuobnovení rozhledny na Kotli nebyla jednoduchá. O nové vyhlídkové věži se začalo jednat už koncem devadesátých let, v městském rozpočtu se ale dlouho nenašly potřebné peníze.

Až sto let po stržení dřevěné rozhledny, tedy v roce 2009, se začalo konečně něco dít. Vznikl architektonický návrh a v roce 2010 se začala psát nová historie Kotle. Vyráběla se konstrukce a blížil se den „D“. Rozhledna se dokončila a zpřístupnila v roce 2014.

Rozhledna má všech pět pohromadě

Panoramatický výhled z jejího vrcholu stojí rozhodně za to. Pravděpodobně jako z jediné rozhledny v západních Čechách jsou odsud vidět všechna pozorovatelná pohoří - Brdy, České Středohoří, Český les, Krušné Hory a Šumava.

Kolem dokola jen lesy

A pokud budete mít opravdu štěstí, mohli byste spatřit i vrcholky Alp. K lepší orientaci slouží na vyhlídkové plošině rozhledny panoramatické malované podhledy s popisky kopců, vesniček a měst.

Rozhledna je vysoká 28 metrů, nad plošinou nechybí zastřešení. Foukat to na Kotli umí pořádně. Ocelová konstrukce ale určitě zvládne větší nápor než její dřevěná předchůdkyně z konce devatenáctého století. Drží ji pohromadě celkem 2 550 masivních šroubů a vrutů.

Vrch Kotel se tyčí jižně od Rokycan a nahoru vede modrá turistická trasa. Z odstavného parkoviště pod kopcem je to pěšky kilometr a půl. Zdatnější turisté ale mohou využít značenou trasu už od rokycanského vlakového nádraží.

autor: Pavel Halla
Spustit audio