Z Pelhřimova do Brodu nebo z Golčova Jeníkova na Jihlavu. Všude tam budou kamiony platit mýto

10. leden 2017
Zprávy z

Od roku 2020 se na silnicích prvních tříd bude platit mýto. Poplatek za ujeté kilometry se týká pouze velkých automobilů, podobně jako je tomu na dálnici. V celém Česku se to týká asi 900 kilometrů silnic. Na Vysočině jde mimo jiné o komunikaci I/38, která vede od Golčova Jeníkova přes Brod do Jihlavy.

Stát chce od roku 2020 vybírat peníze i za jízdu po silnicích prvních tříd. „Vláda nám zadala hledat rozšíření mýta v rozsahu 850 až 3000 km. V tomto smyslu jsme nechali mýtného manažera, aby určil, co je pro stát nejvýhodnější. Vládu jsme dnes tedy informovali, že v daném rozmezí je podle mýtného manažera nejvýhodnější rozšíření o 900 kilometrů,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (hnutí ANO).

Císařská cesta

Na Vysočině se od roku 2020 bude mýto dotýkat i silnice I/38. Placený úsek se objeví mezi Poděbrady a Jihlavou. Silnice vede od Golčova Jeníkova do Brodu a dále do krajského města.

Další úsek je z Tábora do Pelhřimova na silnici I/19. Mýto bude stát vybírat i na komunikaci I/34 z Českých Budějovic do Kamenice nad Lipou, Pelhřimov, Humpolec a Havlíčkův Brod.

Za pět let chce Vláda na silnicích prvních tříd vybrat asi pět miliard korun.

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio