Z nasbíraných pampelišek si udělejte nepravý med

11. květen 2017
Dobré odpoledne

Na loukách už kvetou pampelišky, v lesích na smrcích najdete mladé výhonky. Doma si z nich můžete udělat nepravý med nebo tinkturu. Jak na to, přišla do Poradny Regionu říct bylinkářka Hana Urbánková.

„Pampelišky nasbírejte za slunečného počasí, nejlépe někde, kde nejsou louky hnojené a taky někde, kde to není hned u silnice,“ říká Hana Urbánková. Samozřejmě je taky důležité neotálet a na pampelišky vyrazit co nejdříve, než začnou odkvétat.

Z pampelišek nejdříve získáte bylinný extrakt

Pampeliškami pak naplňte nějakou nádobu, ve které budete nepravý med připravovat. Můžete přidat citrón, nakrájený pomeranč. Pak vše zalijte vodou a mírně ohřejte. Pak vše nechte zhruba 18 hodin louhovat. Přes plátno obsah scedíte, vymačkáte a získáte bylinný extrakt. „Z něj můžete vyrobit buď sirup nebo nepravý med,“ říká host.

Na litr extraktu stačí 3,5 kilogramu cukru

„Následně extrakt smícháte s cukrem. Někomu stačí, když použije bílý cukr. Někdo je náročnější a používá přírodní, ať už řepný nebo třtinový,“ vysvětluje Hana Urbánková. Obecně se uvádí, že na litr extraktu použijete zhruba kilo cukru. „Zbytečně pak musíte dlouho odpařovat. Mám vyzkoušené, že na pět litrů extraktu stačí 3,5 kilogramů cukru a nemusíte nic odpařovat. Stačí to jen zahřát a vymíchat cukr. Pak získáte konzistenci sirupu, když bude odpařovat déle, tak dostanete medovou konzistenci,“ radí bylinkářka Hana Urbánková.

Spustit audio