Z Moravských Budějovic, Hrotovic nebo Jaroměřic nad Rokytnou bude po roce znovu jezdit přímý autobus do Brna

1. březen 2023 14:42

Přímý spoj z jihu Třebíčska na Dačice a hlavně Brno se po roce vrátí na silnice. Původní linku mezi jihomoravskou metropolí a Dačicemi dopravce ukončil loni v květnu, protože se s Krajem Vysočina nedohodl na podmínkách, aby dostal licenci pro soukromé spojení. Hejtmanství vadilo, že by přímo konkuroval jeho dotovaným linkám. Na konci tohoto týdne se spoj bez přestupů zase vrátí.  

„Toto je spoj, který tady fakt chybí,“ hodnotí Jiří Pokorný v autobusové čekárně. „I ta jízda na Brno je velice nepříjemná. Autobusem do Třebíče a z Třebíče vlakem, ta cesta je dvakrát delší minimálně,“ počítá, kolik času mu přímý spoj ušetří.

Pro mnoho místních lidí je centrem, kam jezdí, Brno spíš než Jihlava. „Náš okraj kraje, jak bych to nazvala, spádově vždycky tíhl více k Brnu, ať už to je to spojení k rodinám, do škol, do práce, ale i do nemocnice do Brna,“ vysvětluje na Městském úřadu v Hrotovicích nezávislá starostka Hana Škodová.

Navrácený spoj se od těch dotovaných krajem bude lišit tím, že z Hrotovic do Brna si tam cestující jízdenku koupí, do sousední vesnice to ale nebude možné.

„Cestující, který nastoupí na území Kraje Vysočina, vystoupí na území kraje Vysočiny, tak se s námi bohužel nesveze. Pokud překročí hranice kraje, není s tím problém. Ale bohužel uvnitř to není možné,“ upřesňuje jednatel společnosti United Buses Karel Bílý. Je to proto, aby nekonkuroval dotovaným linkám.

Kdy nový spoj vyjede a jak často se s ním budou moct lidé svést, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související