Z kmínu se dá vyrobit zmrzlina i uvařit pivo

21. červen 2019

Karel Jonák je velkým propagátorem českého kmínu. Začal z něj lisovat olej a za něj - Kmínový olej z Petrávče - získal značku regionální potravina.

Teď se o regionální potravinu hlásí s kmínovou limonádou a s kmínem experimentuje i dále. Kmínu chce věnovat i celý festival. Jeho první ročník pořádá tuto sobotu 22. června na náměstí ve Velkém Meziříčí. „Chtěli jsme pro kmín na Vysočině něco udělat a lidem ukázat, co všechno jde s kmínem udělat, že je český kmín kvalitní a voňavý,“ říká organizátor.

Festival kmínu, Velké Meziříčí

Hudba, soutěže, kmínová stezka

Náměstí se rozezní hudbou, bude hrát, zpívat, soutěžit, protože i pro děti je připravená kmínová stezka s odměnami na konci. K vidění bude i něco pro zemědělce. „Ukážeme něco pro menšího soukromníka nebo zemědělce. Na náměstí se dopraví traktor, kombajn i secí stroj, protože kmín musíte zaset, obdělat i sklidit,“ směje se Radek Pešta z firmy, která dováží zemědělskou techniku.

Dobroty

Hlavní ale budou dobroty nejen z kmínu. „Pozvali jsme minimálně patnáct prodejců, kteří mají značku regionální potravina - Prosetínské trubičky, Pikárecké perníčky, klobásu od pana Stloukala z Náměště, medovinu pana Slámy a další. A ještě pivo z kmínu,“ jmenuje nadšeně Karel Jonák.

Festival kmínu, Velké Meziříčí

Návštěvníci mohou ochutnávat i speciality s kmínem. „Chystáme jídlo, které má největší úspěch - pečené brambory s kefírovou omáčkou s kmínem, bude ryba na kmíně, trhané hovězí s kmínem, ale i kmínová zmrzlina. Jak chutná? Skvěle, ale to se nedá popsat, to se musí zkusit,“ směje se organizátor prvního Festivalu českého kmínu ve Velkém Meziříčí.

Spustit audio

Související