Z jedné strany svoboda, z druhé totalita. Studenti na jihlavském náměstí pokreslili autobus

26. říjen 2019 06:10

Novou dočasnou dominantu získalo jihlavské Masarykovo náměstí. Je to postarší Karosa, která dřív brázdila ulice města. Teď je autobus z jedné strany téměř černý.

Druhé pak vévodí podobizna Václava Havla a hesla vyvedená v bílé, červené a modré barvě. Své představy demokracie a socialismu na něj u příležitosti blížícího se výročí 30 let od pádu totality přenesli studenti grafické školy a gymnázia.

„Věděli jsme to dva dny dopředu, tudíž jsme začali místo školy vyřezávat všechny šablony, kterých bylo asi přes devadesát, což bylo velice náročné a doteď mě z toho bolí ruce,“ popisuje s rukama od barev studentka jihlavské grafické školy Natálie přípravy na výzdobu autobusu svobody.

Sametová revoluce

„Celé se to vztahuje k tomu výročí třiceti let od sametové revoluce, přičemž jsou tady klíčová slova a představitel Havel, chtěli jsme i Masaryka, ale to už nevyšlo a zde jsou hlasující ruce a klíče.“

S návrhem pomáhal svým studentům i učitel grafické školy Ivo Návrat. „Byli jsme požádáni, abychom udělali obraz na téma demokracie, ale přece jen jsou to studenti střední školy, takže na obraz jsem to úplně neviděl, ale napadlo mě, že jsem z grafické školy, stěžejní je práce s textem, tak jsme si udělali anketu, co se jim vybaví pod slovem demokracie, svoboda.“

Solidarita, láska, pochopení

Na jedné straně autobusu jsou hesla jako solidarita, láska, euforie nebo naděje vyvedená v barvách trikolóry. Z druhé strany působí poněkud temně. O to se postarali studenti jihlavského gymnázia. „Jsou tam vlastně znázorněni ti, kteří stáli schovaní za štíty. Tam je totalita, tady je demokracie,“ vysvětluje Marie Bohuňovská ze spolku Za navrácení sochy Tomáše Garrigue Masaryka do Jihlavy.

Svobodná třicítka

Právě ten pro studenty autobus zajistil a s celým nápadem přišel. Pomalovaný dopravní prostředek by měl totiž sloužit jako pojízdný transparent v rámci akce Svobodná třicítka. „Celé to má být součástí těch oslav třicátého výročí. Bude většinou tady, ale jinak ještě pojede do Telče, bude mít zastávky u vysoké školy, kde budou mít různé oslavy a bude i součástí toho, co se bude dít v Jihlavě na náměstí.“

Zatím je autobus zaparkovaný v dolní části Masarykova náměstí. A lidé se dostanou i dovnitř, kde jsou vystavená další výtvarná díla dětí na téma svoboda.

 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související