Z evidence úřadů práce na Vysočině byly vyřazeny už desítky lidí

5. březen 2012
Zprávy z

K tvrdým sankcím za nedochvilnost přistoupili pracovníci úřadů práce po celé Vysočině. Všichni, kteří vynechali smluvenou návštěvu Czech Pointu a nedonesli omluvenku, byli vyřazeni z evidence nezaměstaných.

Desítky lidí z celé Vysočiny přišly kvůli nedochvilnosti o podporu. Nezaměstnaní byli vyřazeni z evidence úřadu práce proto, že nepřišli na sjednanou schůzku na Czech Point. Tam musí osmnáct set lidí z našeho kraje docházet dvakrát až třikrát do týdne. "Do systému Donez neboli Docházky nezaměstnaných může být zařazen prakticky kdokoliv. Většinou jde ale o dlouhodobě nezaměstnané nebo o studenty, kteří ještě nikdy nepracovali," řekla Regionu Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce.
Úředníci chtějí návštěvami Czech Pointů zabránit ilegálním brigádám. Tím, že se nezaměstnaní musí hlásit v různý čas a v různé dny, mají daleko těžší možnost sehnat si práci na černo. "Podle mě je to s odpuštěním kravina. Kdo bude chtít na černo pracovat, ten bude," myslí si osmnáctiletá Petra z krajského města, která je momentálně také bez práce.
V tuto chvíli řeší úředníci na Vysočině zhruba sto patnáct prohřešků nezaměstnaných. Někteří už byli z evidence úřadu práce vyřazeni, jiné to - pokud nepředloží řádnou omluvenku - teprve čeká. "Stačí, když nám dotyčný doloží, že byl v danou dobu například u lékaře nebo třeba na pracovním pohovoru. Důležité je, všechny tyto papíry si schovávat, aby nám je pak klient mohl dát," dodala Klejzarová.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio