Z Batelova až do Lublaně k filharmonii. Houslista a skladatel má ve svém rodišti kovovou osnovu

2. březen 2020

„Je to jedna z nejvýznamnějších osobností, která z Batelova pochází a dostala se do povědomí a do hudebního světa,“ vyzdvihuje Pavel Policar.

Pavel Policar je spoluautorem knihy Dějiny Batelova a vzpomíná význam zdejšího rodáka, houslisty a skladatele Josefa Beneše.

Narodil se v domě číslo popisné 20, ale rodina jeho otce, kde byli muzikanti úplně všichni, pocházela od Čáslavi. Do Batelova se dostal náhodou, vypráví dále Pavel Policar: „Jeho otec Matyáš se vydal pěšky z Tábora do oblasti Jihlavska. Poblíž Nové Vsi si přisedl na povoz pana Herzy. Ten vezl svoje dvě dcery a Matyáš Beneš jim začal hrát na housličky a zpívat a jim se to líbilo. Druhý den ráno šel do kostela, kde hrál na varhany, a to se zase líbilo panu faráři, tak v Batelově zůstal.“

Oženil se s jednou z dcer, které potkal na voze Pololáníka Herzy a spolu měli deset dětí.

Třetí dítě

Josef Beneš byl třetím dítětem v pořadí a opět podědil lásku k hudbě. „Dostal se dokonce do batelovského zámku, kde hrál Benitu Šporkovi, vlastníku batelovského panství,“ vypráví dál Pavel Policar. Po škole v Jihlavě se stal pomocníkem učitele, ale to ho příliš nebavilo, tak se vydal do Vídně. Tady už prožil většinu života, oženil se a měl tři dcery.

Pomník houslisty a skladatele Josefa Beneše v Batelově

Po angažmá v Lublani, kde vedl filharmonii, už byl dávno znám jako slavný houslista a skladatel. Až do smrti byl členem vídeňské dvorní kapely.

Šest skladeb Josefa Beneše má uloženo hudební oddělení národního divadla v Praze. Pět z nich si v Batelově připomněli na koncertech k výročí skladatelova úmrtí a stého narození.

V Mlýnské ulici nechal městys Josefu Benešovi vyrobit kamenný pomník s kovanou notovou osnovou.

Spustit audio