Z 58 volebních místností v Jihlavě jen jedna změnila sídlo

5. říjen 2018 06:00

Jediná volebních místností v Jihlavě změnila před nadcházejícími komunálními volbami své sídlo.

Místo v domě zdraví ve Vrchlického ulici sídlí v domě s pečovatelskou službou v ulici Za Prachárnou. Magistrát ji musí do pátku vybavit jako 57 dalších ve městě. Kromě povinného vybavení včetně vlajky a státního znaku chystá i věci, které by se mohli členům komise hodit, mimo jiné svítilnu pro případ výpadku proudu. Pro případ delšího výpadku máme připravenou i elektrocentrálu, řekla dnes novinářům Alena Holubová z magistrátu.

Většina volebních místností v Jihlavě sídlí v mateřských, základních a středních školách, lidé z obvodu 56 ale volí v hostinci U Lípy. Podle Holubové bylo dřív běžné, že objekty v okrajových částech města byly bez centrálního vytápění a povinností magistrátu bylo zajistit i dřevo a uhlí do kamen. Tato povinnost se už ale zúžila na jedinou místnost v lokalitě Hosov.

Do volebních místností se už naváží volební urny, nástěnky a zástěny, ve čtvrtek budou připraveny i voličské seznamy. Tašky s kompletním vybavením si jednotlivé komise vyzvednou před začátkem voleb. Jihlavský magistrát zajišťuje komunální volby v Jihlavě a dalších 49 obcích v okolí. „Tam zajišťujeme hlasovací lístky a obálky,“ řekla Holubová.

470 lidí v komisích

V jihlavských volebních komisích zasedne asi 470 lidí, zapisovatelé jsou zaměstnanci magistrátu. Z pokynu ministerstva vnitra musí při sčítání používat nově jen červeně píšící propisky. Je to kvůli kontrole, modrá barva je běžná, tak aby nemohl někdo něco někam dopsat, uvedla Holubová.

O místo v jihlavském sedmatřicetičlenném zastupitelstvu se uchází deset politických subjektů, o dva méně než před čtyřmi lety. Nejstarší členkou se může stát jednadevadesátiletá Vlasta Finková, která je 19. na kandidátce SPD. Je vůbec nejstarší kandidátkou v kraji. Jejími soupeři z opačného věkového spektra budou v Jihlavě tři osmnáctiletí studenti - za komunisty kandiduje Jana Kremláčková a za uskupení Žijeme Jihlavou Dominik Hána a Tomáš Ryška.

Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční 5. a 6. října. Výsledky budou známy v sobotu večer. „Před čtyřmi lety bylo hotovo v 19:15, ale pamatuji i volby, při kterých jsme pracovali až do dvou do rána,“ řekla Holubová, která na magistrátu pracuje 15 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio