Vzkaz budoucím generacím v Chotěboři: dopis starosty, otvírák, kolíček na prádlo

22. listopad 2016

Když začala rekonstrukce věže starého kostela v Chotěboři, netušili památkáři, co v ní najdou. Byla zde uschována schránka z roku 1882, která obsahovala zajímavé dokumenty a dobové mince. Po opravě vložili do makovice věže místní zajímavé listiny a předměty ze současnosti.

Nalezená schránka pochází z roku 1882, kdy byla kopula kostela po několika požárech rekonstruována. „Jedná se o 30 centimetrový kovový válec,“ popsal historik Stanislav Pavlíček.

Ve schránce památkáři našli sedm tehdejších mincí různých hodnot, ptačí pírko, zřejmě pro štěstí, a různé listiny, jako na příklad listina o rekonstrukci makovice věže, dokumenty o žehnání kříže, založení sboru hasičů a spolku pro zchudlé řemeslníky.

Čtěte také

Mezi nalezenými listinami byl také životopis tesařského mistra Václava Vrby, který se na rekonstrukci věže podílel. „Když tuto listinu čísti budete, budu já v prach v poli svatém obrácen. Vzpomeňte na mě včas a doporučte mě do milosti Boží,“ napsal Vrba do svého životopisu ozdobným písmem, které je občas nečitelné.

Místní nechali své vzkazy budoucím generacím

Všechny nalezené předměty budou vystaveny v muzeu. Některé můžete vidět už nyní v budově chotěbořského děkanátu.

Po vzoru předků, schovali místní také do kopule kostela tři měděné schránky. „Je tam dopis od pana starosty adresovaný budoucím obyvatelům Chotěboře a také několik předmětů,“ popsal Pavlíček.

Mimo dopisu a dokumentů popisujících současný svět vložili místní obyvatelé do schránek žeton do nákupního vozíku, kolíček na prádlo, dnešní propisku, výtisk jízdních řádů, magnetku,otvírák a další věci.

Spustit audio