Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

10. březen 2013

Pražská nabídka kulturních pořadů je v nejbližších dnech zastoupena také programy kulturního a vzdělávacího centra Židovského muzea. Všechny se konají v Maiselově ulici číslo 15 v Praze 1.

Ve středu 13. března jste v 18 hodin zváni na přednášku Lenky Šindelářové, která se zaměří na Einsatzgruppe H na Slovensku v letech 1944 až 1945. Tato speciální německá jednotka byla vytvořena po vypuknutí Slovenského národního povstání s úkolem dovršit takzvané „konečné řešení židovské otázky“ na území Slovenska. Přednáška se zaměří na činnost této jednotky, její členy a rovněž jejich poválečné trestní stíhání. Lenka Šindelářová věnovala tomuto tématu svou dizertační práci, která v knižní podobě právě vychází v Německu a kterou také představí.

Hned následující den, ve čtvrtek 14. března je připraven další z večerů pořádaným Ulpanem Praha. Pozornost se tentokrát soustředí na život a dílo izraelského spisovatele Avrahama Jehošuy. Překladu do češtiny se dočkaly již tři jeho romány: „Milenec“, „Pan Mani“ a „Molcho“. Autorkou všech překladů bude host tohoto večera, absolventka oboru hebraistika-starořečtina na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy Magdalena Křížová. Program začíná v 19 hodin.

Blížící se svátek Pesach si žádá hlubší zamyšlení nad postavami a událostmi, které ho provázejí. Na ty se ve své přednášce nazvané „Pesach – zrození lidu Jisraele“ zaměří vrchní pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon ve středu 20. března v 18 hodin.

Pokud návštěvníky cesta z Egypta do Izraele s rabínem Sidonem příliš neunaví, mohou se hned následující den vydat s ing. Janem Neubauerem na Hadždž, neboli pouť do Mekky a k tamní svatyni Kaabě. Protože je jinověrcům zapovězena, můžete ji s Janem Neubauerem absolvovat prostřednictvím bohatého obrazového materiálu. Přednáška „Pouť do Mekky“ se bude konat ve čtvrtek 21. března v šest hodin večer.

Více informací o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze nabízejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz, jeho facebookový profil a stejně tak tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio