Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

27. leden 2013

Na konec ledna a začátek února Židovské muzeum v Praze připravilo čtyři zajímavé pořady. Navštívit je lze ve vzdělávacích prostorách muzea v Maiselově ulici 15, v Praze 1, kde shodně začínají v 18 hodin.

Již zítra, v pondělí 28. ledna, jste zváni na vernisáž fotografií Jindřicha Buxbauma nazvanou „Židovská škola dnes – Ješiva v Kyjevě“. Před válkou toto centrum jidiš kultury s množstvím ješiv a chederů čítalo více než 220 000 osob. Ale i dnes po mnohých ranách lidské krutosti, žije Kyjev intenzívním židovským životem. Jeho náboženskou tvář zachycují fotografie Jindřicha Buxbauma. Výstavu lze zhlédnout až do konce února od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 15. hodinou, v pátek od 10 do 12 hodin a navíc vždy během večerních programů.

Ve středu 30. ledna se v pražském židovském centru uskuteční první večer z nového cyklu přednášek a diskuzí zaměřených na vztah judaismu k různým aspektům moderní společnosti. První přednáška bude věnována vztahu judaismu a feminismu. O tom, jak feminismus judaismus zasáhl a co jeho impulzy vnášejí do současného židovského myšlení, budou diskutovat Helena Divecká a Terezie Dubinová, která přednese krátkou úvodní přednášku. Moderovat bude Pavel Kuča.

V úterý 5. února jste do Maiselovy ulice 15 zváni na představení knihy „Praktický judaismus“ rabína Jisraele Meira Laua, bývalého vrchního rabína Státu Izrael. Kniha se věcně zabývá každodenními záležitostmi života ortodoxních Židů jako například kašrutem, modlitbami, svátky, partnerskými vztahy. Nejde však jen o jakýsi „návod“ či přehled halachického práva – výklad provází zdůvodnění a komentář autora. Knihu představí její překladatel Jiří Blažek a o ortodoxním judaismu v každodenním životě budou diskutovat Jan Divecký a Gafna Váňová.

Ve středu 6. února se můžete těšit na koncert houslisty Alexandra Shonerta a klavíristy Alexandra Khristianova nazvaný „Jewish2Jazz“. Jejich vystoupení přiblíží posluchačům svět židovských tradičních a jazzových instrumentálních kompozic se specifiky obou hudebních stylů.

Úplné informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze přináší „Přehled kulturních pořadů v Praze“, internetové stránky muzea www.jewishmuseum.cz stejně jako jeho facebookový profil.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio