Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

30. prosinec 2012

Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15 v Praze 1 pravidelně nabízí zajímavé pořady s židovskou tematikou. Jeden takový je připraven i na první polovinu ledna nového občanského roku.

Situace na Blízkém východě představuje bolavé téma současného světa. Ve středu 9. ledna se mu ve své přednášce bude věnovat politická analytička Irena Kalhousová. Dnešní Izrael je plný otázek. Jak se jednotlivé politické proudy v Izraeli stavějí k budoucnosti mírového procesu po přijetí Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu OSN? Jak nahlížejí íránský jaderný program? Výstavbu na západním břehu řeky Jordán a ve východním Jeruzalémě?

Důležitá jsou přitom i vnitropolitická témata: socio-ekonomická situace Izraele, stále rostoucí napětí mezi většinovou společností a ultraortodoxními Izraelci. V Izraeli se přitom v lednu konají volby. Jak ty mohou ovlivnit situaci na Blízkém východě a jaký dopad může mít naopak dění v regionu na politiku v Izraeli?

Právě na tyto, ale nejen tyto otázky se Irena Kalhousová pokusí odpovědět. Přednáška na obvyklé adrese v Maiselově ulici 15, v Praze 1 začíná v 18 hodin.

V prostorách pražského židovského centra si současně bude možno prohlédnout výstavu, která představuje život a tvorbu chlapců z Domova 1 v terezínském ghettu za druhé světové války. Pod názvem „Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje“ ji kromě toho lze zhlédnout od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 15. hodinou, v pátek od 10 do 12 hodin.

Výstava Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje

Podrobné informace o aktivitách Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze lze nalézt v brožuře „Přehled kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách www.zidovskemuzeum.cz a na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio