Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

18. listopad 2012

Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze připravilo do konce měsíce čtyři pořady, které zcela jistě zaujmou všechny, kdo se zajímají o židovskou současnost. V Maiselově ulici 15 všechny začínají shodně v 18 hodin.

Ve čtvrtek 22. listopadu zahájí publicista Jan Fingerland svůj volný cyklus přednášek nazvaný „Židé jako lidé a jako obrazy“. Jeho cílem je představit různé typy „imaginárních Židů“ a jejich úlohu v evropských dějinách. První postavou, na niž se autor cyklu zaměří, je Shylock ze Shakespearovy hry „Kupec benátský“, asi nejznámější Žid světové literatury.

Další týden, v pondělí 26. listopadu, bude v pražském židovském centru při příležitosti 60 let od vynesení rozsudků v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského promítnut dokumentární film Zuzany Justman „Pražský proces“. Autorka v něm využívá československých i zahraničních archivních materiálů, na jejichž základě přesvědčivě ilustruje událost, která se stala symbolem represe v komunistických zemích. Po projekci bude následovat beseda s režisérkou.

V úterý 27. listopadu Židovské muzeum v Praze zve na projekci dokumentárního filmu Anny Juránkové nazvaného „Žít! Ceija Stojka“. Film je věnován v Rakousku narozené romské výtvarnici a spisovatelce, která strávila dětství v několika koncentračních táborech. Na film naváže diskuse s Jarmilou Balážovou, reportérkou a zakladatelkou serveru Romea.cz.

I tento měsíc bude současně pokračovat cyklus „Judaismus očima židovských velikánů“. Pavel Hošek z katedry religionistiky na Evangelické teologické fakultě v něm ve středu 28. listopadu představí amerického rabína Abrahama Joshuu Heschela a jeho vliv na konzervativní judaismus.

Až do konce měsíce si současně bude možno v prostorách Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15 prohlédnout výstavu o genocidě Romů za druhé světové války. Výstava je otevřena během večerních programů a dále od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 15. hodinou, v pátek od 10 do 12 hodin.

Další informace o kulturních pořadech a vzdělávacích akcích Židovského muzea v Praze najdete v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách muzea www.zidovskemuzeum.cz i na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio