Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

21. říjen 2012

Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze připravilo i na zbývající říjnové dny několik zajímavých pořadů. V Maiselově ulici 15 v Praze 1 všechny programy začínají v 18 hodin.

Nejbližší pořad v úterý 23. října bude věnován prezentaci válečného deníku Helgy Hoškové-Weissové s názvem „Příběh dívky, která přežila holocaust“. S jeho autorkou bude o deníku i o jejích osudech diskutovat herec Tomáš Töpfer. Program se nebude výjimečně konat ve vzdělávacích prostorách Židovského muzea v Maiselově ulici 15, ale v sále Židovské obce v Praze v Maiselově ulici 18. Začne jako všechny dále zmíněné pořady v 18 hodin.

Pokud vás zajímá, jaká je současná židovská kultura v Polsku, nenechte si ve středu 24. října ujít setkání s polsko-židovským prozaikem a esejistou Piotrem Pazińskim. Piotr Paziński se narodil v roce 1973. Patří tak ke generaci, která o válečném osudu židovského národa slyšela z vyprávění prarodičů a sama hledá cestu ke svým kořenům a identitě. Vedle časopisu Midrasz, hlavního periodika věnovaného minulosti a současnosti židovské kultury v Polsku, představí Piotr Paziński také svůj román „Letní byt“, jehož překlad do češtiny právě vychází. Program se koná na obvyklé adrese v Maiselově ulici 15, v Praze 1.

V pondělí 29. října se v pražském židovském Centru uskuteční vernisáž výstavy věnované genocidě Romů za druhé světové války. Výstava začíná třicátými léty 20. století v Německu, ale ve středu její pozornosti leží holocaust Romů na území Protektorátu Čechy a Morava. Ten přežilo pouhých 10 % procent romské předválečné populace. Výstava, kterou zapůjčilo Muzeum romské kultury v Brně, se koná ve spolupráci s občanským sdružením „Slovo 21“ a je součástí projektu „Requiem za Osvětim“.

Konečně poslední pořad, na který nyní upozorníme, je připraven na středu 31. října. V rámci cyklu „Judaismus očima židovských velikánů“ se tentokrát bude možno seznámit s osobností rabína Mordecaie Kaplana, jehož pojetí židovské tradice a národa zásadně ovlivnilo formování neortodoxního judaismu 20. století. Život a dílo rabína Kaplana představí absolvent doktorského studia judaistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Blažek.

Ještě tři dny je současně možno si v Maiselově ulici 15 prohlédnout výstavu „Vytěsněná elita“, která mapuje osudy židovských profesorů Německé univerzity v Praze. Výstava je otevřena do této středy 24. října od 10 do 15 hodin a rovněž během uvedených večerních pořadů.

Z výstavy „Vytěsněná elita“

Podrobné informace o všech programech Židovského muzea v Praze naleznete v brožuře „Přehled kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách www.zidovskemuzeum.cz a na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio