Vzácná kuřička přežila na Podblanicku stavbu přehrady i dálnice D1

24. září 2015

Vzácná květina kuřička hadcová roste na Podblanicku ve středních Čechách. Vypadá trochu jako jemný kvetoucí mech a ke svému životu potřebuje hadcové skály. Právě ty jsou u Želivské přehrady. A i když se kuřičce právě kvůli vodnímu dílu a výstavbě dálnice D1 výrazně zmenšil prostor pro život, stále jí tam ochránci nacházejí.

Informační tabule u obce Sedlice upozorňuje turisty, že procházejí velmi vzácnou lokalitou, a to Národní přírodní památkou Hadce u Želivky. „Hadcové ostrovy jsou místa, kde jsou koncentrovány vzácné druhy, které v okolní krajině chybí,″ vysvětluje ekolog Martin Klaudys.

Pouze tady roste kuřička hadcová. „Je to nenápadná, bíle kvetoucí rostlinka, která roste právě na hadcových skalách," říká Klaudys o rostlině, která se už jinde na světě nevyskytuje.

Součástí lokality je takzvaný hadcův bor, kde roste například bojínek tuhý, hvozdík kartouzek hadcový nebo žlutě kvetoucí mochna Crantzova.

Ochránci přírody dostali od Středeočeského kraje necelý milion korun právě na záchranu vzácné květeny. „Naše zásahy budou směřovat k prosvětlování lesa a k obnově skalních otevřených terásek,″ doplňuje ekolog.

Území je v současné době nepřístupné, protože leží v nejvyšším pásmu hygienické ochrany vodní nádrže Želivka. Příští rok na jaře ale ekologové plánují otevřít vodní dům, to znamená návštěvnické středisko zaměřené na biotopy nádrže Želivka.

autor: haj
Spustit audio