Vysychající potoky a řeky usnadňují predátorům lov. Rybáři sčítají obrovské škody

17. srpen 2016
Zprávy z

Sucho citelně zvyšuje ztráty rybářům. Sledujeme situaci na Chotěbořsku, kudy protéká řeka Doubrava a několik potoků. Dříve se úlovky rybářů pohybovaly v tunách, aktuální čísla jsou minimálně o řád nižší. Chovatelé svalují vinu hlavně na vydru, která je podle nich přemnožená. Ochránci přírody to ale popírají.

„Dříve jsme na potoku, který teče z Chotěboře do Rozsochatce, vylovili tak dva tisíce kusů pstruha potočního. Byly to velikosti kolem pětadvaceti centimetrů,“ říká šéf chotěbořských rybářů Václav Musílek. Pstruhy do potoka vysazují od roku 1985. „Dnes na tom potoku vylovíme sto ryb, do dvaceti centimetrů. Ryba je tam první rok, druhý rok už přes zimu nevydrží, Vyžere ji vydra, dále volavka, černý čáp, norek se tady objevil.“

Řeka Doubrava

Řeka či spíše říčka Doubrava je podle rybáře Václava Musílka téměř to samé. „Tady teče kolikrát třeba jen dvacet vteřinových litrů vody. Tím, že ubylo vody, mají predátoři mnohem jednodušší práci.“

Vydra – věčný spor rybářů s ochranáři

Vydra, coby vrcholový predátor, dříve v rybnících skoro nežila. Byla téměř vyhubena v hloubi minulého režimu. Se snahou očistit krajinu, modernizovat průmysl a potlačit zdroje znečištění se ale dravec vrátil zpět. Pomohli mu ochranáři. Podle Václava Musílka je přemnožená. „V té Doubravě sežere všechno, co tam je,“ dodává rybář.

Podle Václava Hlaváče, šéfa CHKO Železné hory, tomu ale tak není. Populace vydry je podle něj zcela v normě. „U nás je ta populace na úrovni deseti až patnácti zvířat na sto kilometrů čtverečných, určitě nejde říct, že by byla přemnožená,“ stojí si za svým Václav Hlaváč.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio