Výstavou Karla Cudlína s názvem Tenkrát na Žižkově začaly v Praze oslavy Mezinárodního dne Romů

7. duben 2022

Výstavou s názvem Tenkrát na Žižkově fotografa Karla Cudlína začaly oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. duben. Snímky Romů, které Cudlín nafotil na různých místech Žižkova, mohou lidé zhlédnout na Kostnickém náměstí.

Snímky vznikly mezi lety 1978 a 1984. Nebyl to žádný projekt, zajímalo mě, jak lidé v okolí, kde jsem sám bydlel, žijí. Začal jsem tam v ulicích (na Žižkově) fotit a postupně mi lidé dovolili navštívit svá obydlí," řekl fotograf a člen a spoluzakladatel spolku 400 ASA Karel Cudlín.

Dokumentarista zachytil na 29 vystavených snímcích život Romů ve starých pavlačových domech v Praze 3, které v dobách před téměř 40 lety obývali společně s majoritou. Podle zástupců galerie Phundrado vudar – Otevřené dveře, která výstavu pořádá, Cudlín na snímcích "odhalil úplně obyčejný život a vytvořil neopakovatelný záznam atmosféry městské části, která se díky asanaci a velkému bourání změnila".

400 ASA je spolek, který v roce 2018 založili fotografové Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner. Cílem spolku je posilování prestiže dokumentární tvorby. Spolek provozuje svou galerii 400 ASA Gallery v Praze 5. Mimo pravidelné výstavy svých členů představuje i zahraniční a domácí dokumentární fotografy a dává prostor mladým tvůrcům.

Spolek 400 ASA založili fotografové: Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Jan Mihaliček, Tomki Němec a Martin Wágner.

Hlavním tématem letošních oslav Mezinárodního dne Romů je podle ředitele organizace Ara Art Davida Tišera podpora Ukrajiny. Organizace Ara Art je dle jeho slov v kontaktu s organizacemi, které pracují s romskými rodinami, jež přišly z Ukrajiny. "Pozveme tyto rodiny na slavnostní galavečer. Rádi je přivítáme mezi námi a snad jim tím pomůžeme získat nové přátele a alespoň na krátkou chvíli přijít i na jiné myšlenky, než jsou ty spojené s probíhající válkou," uvedl Tišer.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související