Výstavbu obchvatu Jaroměřic nad Rokytnou podpořila petice

14. únor 2019 06:00

Zastupitelstvo v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku projednalo petici požadující pokračování v přípravě stavby obchvatu města.

Podle starosty Karla Müllera (ODS) ji podepsalo asi 630 lidí. Petenti podle něho chtějí, aby se neměnila původní trasa obchvatu a aby se pokračovalo v projektové přípravě stavby, jejímž investorem má být Kraj Vysočina. Podle jeho původního záměru měla stavba obchvatu na silnici II/360 začít v roce 2018.

Nejsou potřebné pozemky

Nejsou ale vykoupené potřebné pozemky, ani dotace, které by s financování stavby pomohly, a územní řízení ke stavbě je pozastavené.

Podle místostarosty Zdeňka Říhy (Pro jistoty Jaroměřicka) už dal kraj za pozemky 12 milionů korun a další dva miliony stála projektová dokumentace. Zatím byla obeslána necelá polovina vlastníků, zbytek bude obeslán v průběhu února až dubna a je smluvně zajištěno přibližně 40 procent pozemků, uvedla na mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Město by se zbavilo dopravní zátěže

Díky zhruba třem kilometrům nové silnice by se město se 4200 obyvateli zbavilo tranzitní dopravy mezi Třebíčí a Moravskými Budějovicemi nebo dál na Znojmo. Auta na trase projíždějí přes celé centrum včetně náměstí a také kolem jaroměřického barokního zámku.

Podle posledního sčítání dopravy z roku 2016, jehož výsledky jsou na webu Ředitelství silnic a dálnic, projíždí centrem Jaroměřic denně přes 5000 aut.

Územní řízení ke stavbě obchvatu je podle starosty pozastaveno, protože je nařízena kompletní studie vlivu na životní prostředí (velká EIA). „Dokončena by měla být na podzim tohoto roku,“ řekl Müller. Zpoždění, které příprava obchvatu nabrala, je podle něho důvodem, proč nemohl kraj usilovat o evropské dotace v plánovacím období let 2014 - 2020. „Teď budeme čekat, jestli se otevře nové plánovací období a jestli v něm finance budou,“ dodal.

Odpor ke stavbě

Proti vytyčené trase obchvatu vedoucí západně od města byli před časem majitelé některých dotčených pozemků a chat, ke kterým obchvat dopravu přiblíží. Diskutovala se také trasa východně od města, která ale není zanesená v územním plánu.

Podle Müllera se žádná změna trasy neplánuje. Město navíc usiluje o to, aby se připravila i jižní části obchvatu, která by z města odvedla dopravu vedoucí z Moravských Budějovic do Hrotovic a dál na Brno. Trasa jižní propojky je v územním plánu, projektová příprava stavby ještě nezačala. „Chceme vznést na kraj požadavek, aby se i této části obchvatu jako investor věnoval,“ řekl Müller.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související