Vysočinu zasáhly bouřky. Voda se dostala do novoměstské nemocnice

20. červen 2019 08:50

Hasiči na Vysočině vyjížděli po středečních bouřkách k více než 80 událostem, nejčastěji na Žďársko. Napršelo i přes 40 litrů na metr čtvereční.

Bláto po bouřce nateklo do ambulancí nemocnice v Novém Městě na Moravě, jsou kvůli tomu uzavřené. Hasiči v kraji odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu ze sklepů a odklízeli bahno ze silnic.

Mezi 18. a 20. hodinou

Podle mluvčí hasičů Petry Musilové zasahovali nejvíce mezi 18:00 a 22:00. „Později se začala situace v kraji postupně uklidňovat a v pozdních večerních a nočních hodinách už bylo minimum výjezdů v souvislosti s počasím,“ uvedla Musilová.

Nemocnice v Novém Městě

Podle mluvčí novoměstské nemocnice Tamary Peckové nateklo po bouřce bláto do ambulance závodního lékaře a infekční ambulance. „Bláto, které znečistilo ambulance a čekárny, úklidová firma odstraňuje od pěti hodin ráno. Jedna část už je v pořádku. Myslíme, že by to mohlo být uklizené okolo desáté hodiny. Objednané pacienty jsme obvolali, situaci chápou,“ řekla Pecková.

Okolní území

Kromě Nového Města na Moravě bylo podle hasičů nejpostiženější okolí Žďáru nad Sázavou a Velkého Meziříčí. Podle údajů o srážkách uvedených na webu Českého hydrometeorologického ústavu napršelo ve středu večer v Novém Městě na Moravě přes 36 litrů na metr čtvereční, ve Velkém Meziříčí 43 litrů a ve Vatíně, který leží také na Žďársku, to bylo přes 44 litrů. 

Kvůli čerpání vody zasahovali hasiči také v okolí Náměště nad Oslavou na Třebíčsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio