Vysočinou se prohnala bouřka. V Měšíně u Jihlavy voda vyplavila několik zahrad

7. červen 2020 15:00

Bouřky doprovázené krupobitím a prudkými lijáky, které se v sobotu přehnaly Vysočinou, po sobě zanechaly vytopené domy, zahrady a zaplavené silnice.

V Měšíně na Jihlavsku škody odklízeli ještě v neděli. „Včera byl déšť, byla bouřka, tam z vršku, jak jsou ty silnice, tak odtamtud všechno steklo, během deseti minut to bylo úplně zaplavené,“ vzpomíná na sobotní bouřky paní Jana z Měšína na Jihlavsku.

Voda a bahno jí poničily zahradu. „Všechno pod vodou, bahno samozřejmě. Tam máme sezení, úplně tam tekl proud.“

Odklízení nánosů bahna, které zaplavilo také místní silnice, začalo ve vesnici už v sobotu večer. „Teklo to na hlavní silnici. V osm hodin jsme tam běhali s lopatami, aby auta mohla vůbec jezdit. Tam byly šutry, ty měly deset na deset minimálně,“ říká další z obyvatelů Měšína, který nechtěl být jmenován.

Podle starosty obce Aleše Lancmana ale nejsou škody napáchané bouřkou nějak velké. Vyplavených bylo jen několik zahradních domků. „Bylo to pár zahradních domků, tady u té bytovky, tam bohužel ta situace je tak vždycky, pokud přijde takové množství vody,“ říká při odklízení bahna a kamenů ze silnice Aleš Lancman.

Starosta ale připouští, že takovou bouřku v obci dlouho nezažili: „Mně bude padesát a zažil jsem to jednou, a bylo to stejné, co se stalo včera.“ 

Kvůli bouřkám museli hasiči na Vysočině vyjíždět skoro čtyřicetkrát, nejčastěji řešili odčerpávání vody ze zaplavených sklepů, garáží nebo domů.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související