Vysočina zažila Noc literatury, četlo se v zámecké ledárně i garáži hasičů

11. květen 2017
Zprávy z

Kulturu ve městech na Vysočině oživila Noc literatury. Zapojila se Chotěboř, Havlíčkův Brod, Nové Město na Moravě, ale například také Pelhřimov, Jihlava a vůbec poprvé Třebíč. Lidé vyrazili i na tajemná místa.

V Třebíči se četlo ve starém zámeckém sklepení, bývalé ledárně. „Toto místo jsme vybrali jednak proto, že se jedná o prostory, které spousta lidí asi ještě nenavštívila, a také proto, že ukázka koresponduje s tímto prostorem. Objevuje se tam téma chladu, což je pro zámeckou ledárnu určitě příznačné,“ řekla pracovnice městské knihovny Eva Bazalová.

Ukázku z knihy Celý život četl moderátor, recitátor a amatérský herec Šimon Benda. „Je dobré, že to místo dodává textu atmosféru a pak to působí úplně jinak. Je tu trochu ozvěna, ale to se dá také využít a pracovat s tím,“ pochvaloval si.

V Humpolci si mohli lidé přijít poslechnout četbu do garáží sboru dobrovolných hasičů nebo budovy humpoleckého gymnázia, kde předčítala redaktorka Českého rozhlasu Irena Šarounová.

V prostorách městské knihovny pak četla zástupkyně základní školy Ilona Kostřicová. „Tyhle dvě knížky bych si chtěla přečíst, protože mě to zaujalo a potřebuji vědět, jak se to dál vyvíjí,“ dodala.

Poselstvím Noci literatury je přiblížit lidem současnou evropskou literaturu prostřednictvím této série veřejných čtení. Letos se akce uskutečnila ve více než padesáti městech v republice a připojilo se také přes dvacet měst ve světě.

Spustit audio