Vysočina potřebuje víc policistů

12. prosinec 2006
Pod kůži

Vysočina potřebuje víc policistů. Jejich nedostatek se projevuje hlavně v noci, kdy má mnohdy jen dvoučlenná hlídka na starosti své město a k tomu také desítky menších obcí okolo. Početní stav policistů je zpravidla plný. Jak se ale na Havlíčkobrodsku přesvědčil náš redaktor, nestačí to. Příkladem je Přibyslav s osmi stálými zaměstnanci, ze kterých vždy dva mají noční službu. Lidé se jim nemohou dovolat, ve městě je vidí pouze sporadicky.

obyvatelka Přibyslavi:
Většinou nepotkám nikoho z řad policistů. Mohl by se tady takhle občas někdo projít. To myslím, že mohl.

Milan KOPECKÝ:
Tolik hlas starší paní na náměstí v Přibyslavi. Město má kolem třech tisíc obyvatel. K tomu ale připadá region od samotných hranic okresu až k Chotěboři, což jsou desítky obcí a desítky kilometrů silnic. Také proto s policisty prakticky nelze komunikovat. Telefonní linka v noci vyzvání marně. Dokládá to můj pokus provedený před několika dny. Další oslovená paní to jen potvrzuje.

obyvatelka Přibyslavi:
Na pevnou linku se jim těžko člověk dovolává, mobilní telefon asi bývá dost velký problém. Také mám špatné zkušenosti s tím, že v noci tady ty policajti hodně málo jsou vidět na městě a když jsem se jich na to onehdá ptala, tak oni mně řekli, že mají ten rajón tak velký, že než ho stačí objet, tak že vlastně třeba tady ve městě dvě, tři, čtyři hodinky vůbec nemůžou být.

Milan KOPECKÝ:
Jako závažný problém, který nahrává případným zlodějům a jiným pachatelům, to považuje i okresní policejní ředitel v Havlíčkově Brodě Jaroslav Hrdina.

Jaroslav HRDINA, okresní policejní ředitel v Havlíčkově Brodě:
K zajištění veřejného klidu a pořádku a zejména v noční době, kdy se páchá převážně trestná činnost, by bylo potřeba častější výskyt policistů na určitých místech.

Milan KOPECKÝ:
A to jsou vesnické taneční zábavy, tu a tam kontrola řidičů a tak dále. Početní stavy policistů jsou plné, nicméně nejsou dostatečné. K pokrytí čtyřiadvacetihodinové služby je potřeba více než osm zmiňovaných lidí. Všichni mají právo na dovolenou, občas jsou nemocní, k tomu tělesná příprava, školení a také počet odpracovaných hodin. Jaroslav Hrdina k tomu přičítá i další pracovní povinnosti, které policistům nedovolují být více v terénu.

Jaroslav HRDINA, okresní policejní ředitel v Havlíčkově Brodě:
Plní úkoly ze zákona, to je prostě zajišťování ochrany života, zdraví, veřejný pořádek, předvádění pachatelů, pátrání po pachatelích, odhalování trestných činů. Všechny tyto činnosti postihnout je velmi náročné.

Milan KOPECKÝ:
Také doručování písemností a pomoc při dopravních akcích. I na Vysočinu dorazily plakáty vyzývající mladé muže a ženy do služeb policie. Podle Hrdiny to ale problém ihned nevyřeší. Člověk z ulice se totiž do uniformy ihned převléknout nemůže.

Jaroslav HRDINA, okresní policejní ředitel v Havlíčkově Brodě:
Jednak musí absolvovat policejní vzdělání. Po absolvování této odborné školy potom záleží, jak dlouho slouží, skutečně zdali k tomu má určitý vztah a zdali z něj bude dobrý policista, takže je to potřeba tato kampaň, ale nevyřešíme to prostě ze dne na den.

Milan KOPECKÝ:
Rok 2007 přinese další změnu. Začne platit nový zákon o služebním poměru, který s největší pravděpodobností přiměje řady starších policistů jít do civilu a situace se ještě zhorší.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu