Vysočina plánuje integrovanou dopravu. Cestujícím by stačila jedna jízdenka, spoje by navazovaly

11. únor 2013

Na Vysočině by mohl v budoucnu fungovat integrovaný systém veřejné hromadné dopravy. Na jednu jízdenku by tak bylo možné využívat několik dopravních prostředků. Spoje by na sebe také lépe navazovaly. Plánuje to krajská rada.

O zřízení integrované dopravy se na Vysočině roky jen mluví a existují odborné studie. Snaha o připojení některých okrajových regionů k sousedním krajům, kde integrovaná doprava normálně funguje, ztroskotala.

„Nejsou sladěny vlaky a autobusy. Přijede vlak a autobus je pryč,“ poukazuje na častý nešvar cestující na nádraží v Bystřici na Žďársku.

Kraj letos musí uspořádat výběrové řízení na dopravce – jak železniční, tak autobusové. Hejtman Jiří Běhounek trvá na tom, aby se dopravci dohodli a vytvořili takové spoje, které budou navazovat.

„Průnik obchodních zájmů dopravců je samozřejmě protichůdný. Ale když jsou podmínky jasně stanoveny, tak jejich zájem – pokud budou chtít tady dopravovat a jezdit – by měl být, aby se dohodli,“ říká hejtman.

„Rádi bychom, aby to bylo podobné jako v ostatních krajích. Aby si cestující zakoupil jízdenku a mohl použít různé dopravní prostředky podle aktuální potřeby,“ vysvětluje Běhounek.

Cestující si potom zakoupí jízdenku třeba z Humpolce do Velkého Meziříčí a může jet autobusem, vlakem popřípadě oběma dopravními prostředky.

Kraj na přípravách spolupracuje s odborníky, smlouvu s dopravci chce uzavřít na pět až osm let.

autoři: mik , mka
Spustit audio