Vyskytenské Středečníky občany sblížily. V přátelské atmosféře řeší i obecní starosti

Když se lidé sejdou, a mluví spolu z očí do očí, problémy lépe vyřeší. Vědí to určitě i ve Vyskytné na Pelhřimovsku. Občané se tam setkávají pravidelně a spojují příjemné s užitečným.

Tradici pravidelného setkávání občanů Vyskytné a okolních obcí zavedla už v devadesátých letech minulého století Alena Vesecká, předchůdkyně dnešní knihovnice. „Ona je toho původcem. Ty besedy možná nebyly každý měsíc, ale postupně se to vyvinulo,“ říká současná knihovnice a kronikářka Věra Jarošová. Dnes se lidé ve Vyskytné scházejí na obecním úřadě každou poslední středu v měsíci. Odtud název Středečník.

První Středečník roku 2019 lákal na rady maséra. Vyzdvihoval důležitost pohybu

Každý Středečník začíná nějakou přednáškou či besedou. Zpočátku to bylo povídání o historii obce, zvycích, ochotnickém divadle. Dnes už si vyskytenští zvou přednášející z širšího okolí. První Středečník roku 2019 zahájil přednáškou havlíčkobrodský masér Robert Pospíchal, a řeč byla o bolestech zad. „Budeme se trošku léčit. Bude nám říkat, že bychom se měli více hýbat,“ říká s úsměvem Věra Jarošová.

Jednak si popovídáme, jednak se dozvíme něco od pana starosty

Po přednášce dostává slovo starosta obce Tomáš Koch. Sděluje občanům, co nového se v obci děje, co se v nejbližší době bude dít, a lidé mají možnost se v přátelské atmosféře při šálku kávy na cokoli zeptat. „Ptají se na konkrétní věci a jsem za to moc rád,“ říká starosta Tomáš Koch. „Když je zajímavý téma, tak chodíme,“ říká starší občan. „Jednak si popovídáme, jednak se dozvíme něco od pana starosty,“ přidává se vyskytenská občanka Zdeňka Jonášová.

Spustit audio