Vylepšené kynuté banánky s pudinkovým krémem upekla Zdena Venclová z Mikulovic

Kynuté banánky s pudinkovým krémem neboli pudinkáče vylepšené o pikantní meruňkovou marmeládu upekla Zdena Venclová z Mikulovic na Pardubicku. Každý kousek vám zaplní pusu sladkou rozkoší. Musíte si je upéct a dáte nám za pravdu.

 

Kynuté banánky s pudinkovým krémem

Ingredience na těsto:

250 ml mléka

100 ml oleje

3 žloutky

400 g hladké mouky

2 lžíce cukru

půl lžičky soli

30 g kvasnic

citronová kůra z půlky citronu

1 lžíce sádla

Postup:

Do hladké mouky přidáme sůl, uděláme důlek, dáme 2 lžíce cukru krupice a droždí. Pak přilijeme ohřáté mléko, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, žloutky, olej a kousek sádla na zjemnění. Vše promícháme, těsto by mělo mít konzistenci těsta na buchty. Mísu dáme do trouby na 50°C na půl hodiny, aby těsto vykynulo.

Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky a z nich vyválíme hady 1 cm tlusté a 20 cm dlouhé. Každého hada přeložíme napůl a spleteme do copánku, jehož oba konce ohneme a schováme pod vzniklý banánek.

Banánky vyskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat drcenými vlašskými ořechy a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut péct.

Upečené banánky necháme vychladnout, rozkrojíme je a potřeme slabou vrstvou pikantní meruňkové marmelády a ozdobíme krémem, který jsme dali do cukrářského sáčku. Přiklopíme druhou vrstvou banánku a pocukrujeme.

Pudinkový krém

Ingredience:

3 sáčky vanilkového pudinku

4 lžíce cukru

750 ml mléka

3 sáčky vanilkového cukru

180 g másla

1,5 lžíce rumu

Postup:

Uvaříme hustý pudink – z mléka, 3 sáčků vanilkového pudinku a cukru. Pudink po uvaření přikryjeme utěrkou, aby se neudělal škraloup a dáme vychladit ven (za okno, na balkon), občas promícháme.

Pak vyšleháme máslo pokojové teploty a postupně do něj zašleháme pudink a rum.

Zdena Venclová

Přivítala nás venku přede dveřmi označených vlastnoručně vyrobenou cedulkou „Pochoutkový rok“. Hned potom nás pozvala na oběd. Podávaly se řízky naruby se salátem, chlebíčky a také oříšky opečené ve slaném karamelu.

Během pečení jsme si užili legraci, třeba když jsme bojovali se zapalováním sporáku. Zkoušeli jsme ho zapínat všichni. Povedlo se až na podesáté. Veselo bylo i při zdobení se zdobičkou.

Recept na pudinkáče má po své babičce. Maminka ale vyměnila tvarohový krém za pudinkový a paní Venclová zas přidala meruňkovou marmeládu. Recept potěší každého, když se objeví na stole.

Patrik Rozehnal a Zdena Venclová