Výjimečná podívaná: Dnes se otevírá Čapkova vila

20. červenec 2018

Vila bratří Čapků na Vinohradech se dnes večer mimořádně otevírá. Výjimečná prohlídka budovy při příležitosti stého výročí vzniku republiky začíná v 18 hodin. Kvůli plánované opravě ji ale návštěvníci uvidí bez interiérového vybavení.

Poprvé si veřejnost může prohlédnout budovu, ve které se scházeli první českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Ferdinand Peroutka a další osobnosti první republiky. „Každý může přijít, je to zdarma a není potřeba žádná rezervace. Pokud by byl náhodou extrémně velký zájem, že by se tam někdo nevešel, tak ještě během srpna možná jeden termín prohlídky uskutečníme,“ řekl mluvčí Prahy 10 Vít Novák. A co návštěvníky čeká? „Projdeme celý dům kromě suterénu. Budova ještě neproběhla rekonstrukcí, to znamená, že uvidíme právě ten stav před opravou. K vidění bude zachovalé podkroví s vestavěným nábytkem. Ostatní nábytek je vyklizen v depozitářích, ale budeme tu mít video a fotografie,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Bratři Čapkové si dvojdům nechali postavit v letech 1923 až 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Josef se svou rodinou obýval levou část, Karel pak pravou stranu dvojdomku. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Spisovatelovu polovinu zakoupila Praha 10 předloni za 28 milionů korun. Druhá část dvojvily patří potomkům Josefa Čapka. Budova by měla být opravena do roku 2021, pak bude otevřena pro veřejnost.

autoři: Barbora Kebzová , jp
Spustit audio