Vyhlazovací tábor Chelmno – peklo na zemi

19. leden 2020

O budoucím židovském komunitním centru v Praze, nové knize Jana Jelínka a vyhlazovacím táboru Chelmno.

JCC je zkratka pro Jewish Community Center. Jde o mezinárodní sdružení organizací, jehož cílem je podpora aktivit místních komunitních center. Dosud působí ve zhruba 170 státech. Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, kde dosud chybělo.

V magazínu Šalom alejchem se dozvíte, v jakém stádiu je zrod tohoto centra a podrobnosti o tom, jaké je jeho poslání. Se spoluzakladatelem Židovského komunitního centra Danem Köplem mluvila Terezie Jirásková.

Čtěte také

Mezi literární díla, která reflektují problematiku holocaustu a osudů židovských rodin za druhé světové války, patří také tvorba Jana Jelínka. V těchto dnech spatřila světlo světa jeho kniha Kufr pana Lederera.

Jedná se o příběh otce hlavního hrdiny, který do kufru ukryl cennosti před tím, než propukl teror holocaustu. Nová kniha se dočkala svého přivítání na svět v prostorách Židovského muzea v Praze, kde s autorem, režisérem a publicistou Janem Jelínkem mluvila Jana Šustová.

V lednu si připomínáme, že v roce 1945 nacisté definitivně opustili koncentrační tábor Chelmno. Byl to první nacistický vyhlazovací tábor, kde se rozjela vražedná mašinérie  prostřednictvím plynových komor.

V táboře byli vražděni polští a maďarští Židé, Romové, Poláci a Češi i sovětští váleční zajatci. V magazínu Šalom alejchem přináší Daniela Brůhová podrobnosti a připomínku tisíců zmařených lidských osudů.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , ehů
Spustit audio

Související