Výbuch. Každý, kdo viděl, co se stalo, shořel na uhel

Plzeň se 25. května 1917 ve 13.35 otřásla mohutným výbuchem, po němž následovaly další. Je válka. Podle rakousko-uherské generality jde o sabotáž. Zjistí komisař Vaňásek, proč došlo v muniční továrně k tragédii?

Účinkují: Ivan Řezáč, Zuzana Slavíková-Čisáriková, Růžena Merunková, Jitka Jirsová, Ivo Theimer, Jakub Žáček, Svatopluk Schuller, Aleš Procházka, Václav Knop
Komentář: policejní historik Miloš Vaněček
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 12. 2. 2020

Ohlušující ránu provázela mohutná tlaková vlna. Muniční továrna v nedalekém Bolevci byla během hodiny srovnána se zemí. Domy praskaly a okna se tříštila i v šest kilometrů vzdálené Plzni.

Toho roku pracoval Josef Vaňásek na dislokovaném pracovišti kriminálky v Plzni. Jakmile zazněly první výbuchy, svezl se s místními hasiči, kteří jeli ke zdroji detonací do Bolevce. Byl mezi prvními, kdo na místo dorazil, a aktivně se účastnil záchranných prací. Sám vynesl z ohrožené zóny několik lidí.

Nezůstal ani kámen na kameni

Výbuchy se z místa tragédie ozývaly ještě několik dní po první detonaci. Josef Vaňásek dostal na starost asi nejhorší z možných úkolů – identifikaci mrtvých. Po těch v epicentru výbuchu nezůstalo vůbec nic, po desítkách dalších jen kousky oděvu nebo nějaká drobnost.

Zatímco armádní velitelé trvali na tom, že šlo určitě o válečnou sabotáž, komisař o tom silně pochyboval. S neblahým vývojem na frontě stále narůstal tlak na vedení muniční továrny, aby navyšovala výrobu, a to i za cenu porušování bezpečnosti…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související