Vybrané školy v kraji učí teď pouze děti zdravotníků nebo zaměstnanců v sociálních službách

19. říjen 2020 08:45

Prakticky ze dne na den se na přelomu týdne změnil ve vybraných školách v Královéhradeckém kraji režim. Tisíce dětí včetně žáků prvního stupně přešly na distanční výuku, třídy naopak otevřely pro děti zdravotníků. Jednou ze škol, které se starají o program pro děti zaměstnanců Integrovaného záchranného systému, je trutnovská základní škola Komenského.

„Teď tady máme zhruba osm dětí. Jsou od první třídy až po pátou. Děti si hrají a dělají úkoly. Musí mít ale i nějakou jinou činnost."
Zatím osm dětí dostala na starosti pedagogická asistentka Blanka Kašparová.

Čtěte také

Učit se celé dopoledne není dost dobře možné - děti jsou z různých škol, různého věku a s různými znalostmi. Daly se dohromady hodně rychle - ty starší pomáhají mladším.

„Oni mi pomáhají počítat," popisuje například jedna z těch nejmladších, co se děje v malém hloučku u jedné z lavic.

O úplně plnohodnotnou výuku nejde, ostatně ani jít nemůže, vysvětluje ředitel školy Petr Horčička.
„Škola, učitelé, pedagogové, jsou nyní na distanční výuce. To znamená, že se věnují třídám, které mají normálně v úvazku. A tady suplujeme činnosti, které nám musí zajišťovat pedagogičtí pracovníci, v tomto případě pedagogická asistentka, která by jinak měla žáka ve své třídě."

V ZŠ Lidická už se děti opět učí

Zatím na škole Komenského v Trutnově otevřeli jednu třídu pro děti pracovníků integrovaného záchranného systému, ke stávajícím osmi dětem se tento týden přidají další. Bude jich dohromady zhruba patnáct, o něco málo méně než na jaře, kdy na téhle škole platil stejný režim.

Čtěte také

Pokud jde právě o denní program, jeho součástí je i oběd - v pátek například španělský ptáček s rýží - a nechybí ani odpolední činnosti.

„Nechceme, aby děti jen seděly na místě. Určitě je chceme také vytáhnout ven, je to zájmová činnost. Dopoledne si děti užijí sezení v lavicích dost. Takže odpolední družina, podle potřeb rodičů, trvá například do 16 hodin a děti chodí na čerstvý vzduch," říká Petr Horčička.

Nová třída na pár dní sice jeho škole přinesla pár organizačních starostí navíc, ale to ředitele netrápí - je rád, že může v téhle době pomoci lidem, kteří pomáhají jinde - tedy právě zdravotníkům nebo zaměstnancům v sociálních službách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související