Výbor celoživotní tvorby malíře Milana Laluhy připravila Bratislava

30. říjen 2013

Pod názvem „Objevil jsem motiv“ představuje galerie města Bratislavy expozici Milana Laluhy složenou i z děl soukromých sbírek, která soustřeďuje v sedmi prostorách 135 kreseb a maleb.

Na výstavě jsou prezentována nejlepší díla, která dnes již 82 letý Milan Laluha během svého života vytvořil. Kromě jiných i olejomalby Tři chlapi, Tesařství, Cesta, V zahradě či Barevné podání. Nechybí zátiší, autoportréty z období let 1958 až 1994.

Sestava obrazů nevznikla klasickým výběrem ze sbírek kulturních institucí, ale neplánovaně z podnětu kurátora výstavy a vydavatele monografie o malíři Juraje Mojžiše.

Milan Laluha se hlásí k příslušníkům generační vrstvy Galandovci, což zákonitě v jeho tvorbě předznamenalo pevnou geometrickou konstrukci a stavební logiku tvarů, promyšlené vybudování celé architektury znaků a vzorců a nepopiratelné vztahy s tradicí, kde rezonují taková témata jako zem – krajina, příroda – konkrétně stromy a vesnický člověk. Kurátor Juraj Mojžiš představuje Milana Laluhu jako malíře variací a zaměřuje se na okruhy motivů a témat, které z výtvarníka udělaly legendu moderního slovenského malířství.

02996087.jpeg
autoři: mst , Karel Kratochvíl
Spustit audio