Vybíráte deodorant? Myslete i na zdraví, nebezpečné látky poznáte už z obalu

26. únor 2021

Čich je smysl, který lidský mozek velice silně propojuje s emocemi. Zřejmě proto lidé po tisíce let používají parfémy, aby svému okolí libě voněli. V moderní době navíc užíváme také deodoranty, které mají potlačit přirozený pach lidského těla. Vzhledem k použitým chemickým látkám ale některé deodoranty nemusí „vonět“ našemu tělu.

Kosmetika obecně je velmi významnou příčinou kontaktních alergií. Epidemiologické studie z různých zemí ukazují, že až každá čtvrtá žena a až každý sedmý muž má osobní zkušenost s nějakým druhem nepříznivé reakce na kosmetiku nebo přípravek osobní hygieny. Může jít jen o subjektivní pocit dráždění, ale také o kontaktní iritační a alergické dermatitidy.

Alergické reakce mohou způsobovat nejen deodoranty, ale také tělové, hydratační nebo opalovací krémy, balzámy na rty, laky na nehty nebo řasenky atd. Příčinou nežádoucích reakcí mohou být různé kosmetické ingredience, např. barviva, antibakteriální a konzervační látky, ale nejčastěji jsou to vonné složky.

MUDr. Miroslav Šuta

Problém alergenů v deodorantech a antiperspirantech dobře ilustrují výsledky spotřebitelského testu, který zorganizoval časopis dTest. Ze 17 výrobků dostupných na českém trhu jen 3 neobsahovaly žádný alergen. V ostatních spotřebitelská organizace odhalila od 3 až po 12 chemických alergenů!

Složky deodorantů si mohou zahrávat i s hormony

Další problematickou skupinou chemických látek, které se mohou vyskytovat v deodorantech, jsou ty, které mohou narušovat hormonální systém a které se odborně označují jako endokrinní disruptory. Může se jednat o chemikálie používané jako konzervační činidla (např. parabeny), UV filtry nebo antibakteriální přísady.

Nejnovější test deodorantů zveřejnila v lednu 2021 Dánska spotřebitelská rada, která do svého hodnocení zařadila 61 různých deodorantů. Výsledky z hlediska obsahu problematických chemikálií dopadly poměrně dobře. Téměř polovina výrobků (26) obdržela nejvyšší hodnocení A, protože neobsahuje problematické látky. Prostřední hodnocení B získalo 19 deodorantů. Obsahovaly parfémující látky, které by potenciálně mohly vést k alergii.

Nejnižší hodnocení C bylo uděleno 16 deodorantům, které obsahovaly některý z prokázaných alergenů nebo z podezřelých endokrinních disruptorů, např. benzyl salicylát (7 výrobků), butylhydroxytoluen (BHT - 4 výrobky), lilial (4 výrobky), cyklopentasiloxan (C5 – 1 výrobek).

Deodoranty a rakovina

Podle tradované obavy mají deodoranty nebo antiperspiranty, které si ženy aplikují v podpaží, údajně způsobovat zvýšený výskyt rakoviny prsu. Podobné zprávy se v různých podobách šíří už minimálně 20 let a vlna obav žen byla tak silná, že mnohé odborné instituce zabývající se rakovinou se rozhodly věnovat speciálně informacím o této problematice (např. National Cancer Institute, Cancer Research UK, American Cancer Society). Odborné lékařské autority se shodují, že jde o hoax, tedy o poplašnou zprávu, která není podložená fakty. Žádná z mnoha rozsáhlých epidemiologických studií, které se zaměřují na příčiny rakoviny prsu, totiž nenašla souvislost s používáním deodorantů nebo antiperspirantů.

4 rady pro výběr a užívání deodorantů:

Výsledky velkého testu deodorantů doprovodila Dánská spotřebitelská rada několika jednoduchými doporučeními:

  • Dejte přednost deodorantu v pevné formě nebo tzv. roll-on před sprejem. Rozprašováním kosmetiky totiž vznikají velice jemné kapičky aerosolu, který se chová jako plyn. Ten můžete vdechovat společně se vzduchem a chemické látky v kosmetice obsažené se tak mohou dostávat hluboko do dýchacího ústrojí.

  • Upřednostňujte deodoranty označené „bez parfému“ nebo „parfem free“, protože právě parfémující látky jsou častou příčinou alergií.

  • Při nákupu dávejte přednost kosmetice, která je držitelem značky „ekologicky šetrný výrobek“ (například tzv. skandinávská labuť) nebo značky „Allergy Certified“.

  • Vyhněte se aplikaci deodorantu těsně po holení, neboť pokožka je po něm zvláště citlivá a zranitelná.

Dobrá zpráva o hliníku

Předmětem mnoha obav spotřebitelů je také obsah hliníku, který zvláště v kombinovaných deodorantech/antiperspirantech může být poměrně značný. Výsledky nejnovějších analýz zveřejněných během roku 2020 evropskými a německými odborníky ukazují, že hliník a jeho soli užívané v tomto typu kosmetiky prostupují zdravou pokožkou do těla jen velmi omezeně a tudíž přispívají jen malým dílem k celkové zátěži organismu hliníkem. Proto jeho užívání v této formě kosmetiky odborníci považují za bezpečné.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio