Vybírat dětský tábor podle ceny neni rozumné, hledejte informace

24. červen 2012
Zprávy z

Vybrat ten správný letní tábor není snadné. Cena vždy nerozhoduje, rozhodně bychom se ale měli připravit na taxy v tisících než ve stokorunách. Pravidla oproti minulým letům změnila i nová nařízení spojená s lékařským vyšetřením dítěte.

"Vybírat tábor pro své dítě podle ceny neni rozumné. Čtrnáctidenní tábor, který je v podsadových stanech na louce a bez elektriky pořídíte kolem čtyř tisíc. Naopak jezdecký nebo jazykový tábor v hotelovém zařízení vyjde třeba na šest tisíc. Velmi záleží na druhu tábora, ubytování a programu. Cena proto nic, bez dalších informací, nenapoví," říká předseda rady dětí a mládeže kraje Vysočina Jan Burda. Radí i cestu, jak si organizátora vybraného tábora prověřit. Na serveru www.cesketabory.cz najdete desetero otázek pro ten správný výběr. Reference, dostatek informací o organizátorovi, rozdíl mezi původní a konečnou cenou, zabezpečení hygieny a bezečnosti tábora - to všechno jsou věci, které by si měli rodiče důkladně prověřit.

Jak rodičům tak hlavně organizátorům táborů letos komplikuje práci novinka v legislativě - podpis obou rodičů, který je nutný v případě, že se dítě na táboře zraní nebo onemocní: "My musíme mít od rodičů předem podepsaný papír, který říká, že svěřují dítě do péče táborového zdravotníka a předávají mu pravomoc pro získávání informací a přítomnost u ošetření. Sehnat takový podpis od obou rodičů je dnes celkem komplikované. Ale čekat na poslední chvíli, kdy třeba dítě chytne slepé střevo a potom rychle shánět rodiče, to určitě nemůžeme. Navíc rodiče v době, kdy jsou děti na táboře, často sami bývají v zahraničí," vysvětluje Burda.

Tématu letních táborů se budeme věnovat v dnešních Událostech regionu po třinácté hodině.

autor: ost
Spustit audio