Vrch Špilberk u Náměště nad Oslavou rozkvétá každý rok na jaře tisícovkou konikleců

8. duben 2019
Česko – země neznámá

Vzácný, překrásně fialově zbarvený koniklec velkokvětý se každé jaro objevuje na pahorku jménem Špilberk mezi Náměští nad Oslavou a Ocmanicemi na Vysočině. Obdivovat ho tam chodí nejen místní, ale i lidé z dalekého okolí. Každý březen a duben se kopec zaplní stovkami návštěvníků nejen o víkendu, ale i během týdne. Číslo to naštěstí není vysoké, a tak to ochránce přírody netrápí.

„Jsme rádi, že lidí zatím není víc, protože se vždycky najdou případy, kdy si někdo chce koniklec vyrýpnout a přesadit do své zahrádky a neuvědomuje si, že tato rostlina potřebuje specifické podmínky, které jsou právě tady. Naštěstí je mezi lidmi devadesát pět procent návštěvníků, kteří sem přijdou jen na chvíli posedět, prohlédnout si koniklece, udělat si fotografie a nic neničí,“ říká Michael Štefl z odboru životního prostředí náměšťské radnice.

Když se v roce 1983 vyhlašovala přírodní památka vrch Špilberk, byl zaznamenán výskyt koniklece velkokvětého i na protějším kopečku, na jednom svahu natočeném ke Špilberku. Tam se však květina vyskytuje jen v řádu jednotek – mezi pěti a deseti kusy. V bohaté lokalitě na samotném Špilberku se první poupata ukazují na přelomu února a března. Rostliny postupně vykvétají a odkvétají až do konce dubna.

Výskyt této chráněné rostliny je omezený lokalitou a především složením půdy. Koniklec potřebuje specifický podklad tvořený kamenivem a půdou, v jejímž složení je důležité i to, že odkvetlé koniklece se stávají její součástí a obohacují ji o živiny. Kromě konikleců zde rostou i pampelišky červenoplodé, jetel alpínský nebo pupava bezlodyžná a z živočišné říše jsou na Špilberku zastoupeny ještěrky, slepýš, z ptáků ťuhýk obecný a z hmyzu svižník či motýl přástevník starčkový.

Koniklece pokrývají vrcholek kopce a jeho jižní část. Michael Štefl zve k vystoupání nahoru, ale s jistou opatrností: „Když se budete dívat pod nohy, tak se nahoru vyjít dá. A tam se ocitnete ve fialovém ráji,“ usmívá se.

Koniklece na vrchu Špilberk

Když koniklec odkvete, stojí Špilberk za návštěvu i v letních měsících, kdy jeho svahy pokryjí husté koberce rozkvetlé mateřídoušky. Kopec nabízí také krásný výhled do okolní krajiny, která je posetá remízky, loukami, menšími poli a lesíky. A jen dva kilometry odsud je zajímavá nová rozhledna Nad vodojemem, která už patří do katastru obce Ocmanice.

autor: dak
Spustit audio