Voliči rozdali karty, politici se musí dohodnout

14. říjen 2012
Zprávy z

Krajské volby 2012 jsou minulostí, nejvíce hlasů získala ČSSD následovaná komunisty, křesťanskými demokraty, ODS a TOP09. V krajském zastupitelstvu usednou také tři zástupci hnutí Pro Vysočinu. Počet stran se tak rozšíří ze stávajících čtyř na šest.

Koaliční potenciál mají komunisté i lidovci, popřípadě lidovci s hnutím Pro Vysočinu. „Chceme a budeme vyjednávat se všemi,“ řekl razantně hejtman Jiří Běhounek, který je také díky preferenčním hlasům faktickým vítězem voleb. Na celostátní úrovni se mluví o otevřené spolupráci s KSČM, to ale Běhounek přímo nepotvrdil. Nadpoloviční většinu hlasů v pětačtyřicetičlenném sboru dosáhnou sociální demokraté s komunisty, lidovci a pochopitelně i s ODS, tato spolupráce se ale nepředpokládá.

Prohru zaznamenala pravice jako celek. ODS v našem kraji klesl počet hlasů o celou polovinu, získala kolem deseti procent. „Mladí lidé nepřišli volit, to je vidět na úbytku hlasů pravice. Pak ODS zvolila nevýrazného lídra, kterého nikdo nezná,“ řekl na adresu Oty Bence sociolog Daniel Hanzl. Sám Benc to nepopřel: „Nepopírám, že mě nikdo nezná a že to může být jeden z důvodů neúspěchu.“

V zastupitelstvu se objeví osobnosti z komunální politiky sdružené do hnutí Pro Vysočinu. Náleží jim tři křesla a mají teoretický koaliční potenciál. „S komunisty v žádném případě spolupracovat nebudeme, koalice s lidovci a sociálními demokraty by byla možná, žádná jednání ale ještě neproběhla,“ řekl Regionu třebíčský starosta a lídr hnutí Pavel Heřman.

Lidé na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku také volili své senátory. Ani v jednom obvodu není vítěz, bude následovat druhé kolo. Na východě Havlíčkobrodska budou lidé za týden vybírat mezi nezávislým Janem Velebou a sociálním demokratem Tomášem Škarydem. Na Třebíčsku to bude boj mezi sociálním demokratem Františkem Bublanem a komunistou Josefem Zahradníčkem. Volby jsou naplánované na 19. a 20. října.

autor: mik
Spustit audio