Vodohospodáři dosypávají hráz Dalešické přehrady. Přibude tam tisíce tun kamení

7. listopad 2021 05:50

Tisíce tun kamenů přibude v Dalešické přehradě. Poprvé po čtyřiceti letech tam teď totiž doplňuje materiál do největší sypané hráze v Evropě.

Hladina Dalešické přehrady bývá na sklonku podzimu vždycky nejníž, a to až o několik metrů. Letos se toho její provozovatelé rozhodli využít a doplnit materiál, a to až půltunovými balvany.

Se svými 100 metry výšky 300 metry šířky se totiž jedná o největší sypanou hráz v Evropě. O její kvalitě přitom svědčí i to, že tento jinak běžný zásah tam dělají poprvé od doby jejího vzniku před čtyřiceti lety.

„Hlavní těsnící prvek té hráze, která má od základové spáry 100 metrů na výšku, je jíl. Pak jsou tam nějaké štěrky a ta masa, co vidíte, to je kamení,“ vysvětlil hrázný Josef Suchánek.

Přehrada byla uvedena do provozu v roce 1981. „Je to plánovaná údržba líce hráze, kde doplňujeme nějaké množství kameniva.“ Je to vůbec poprvé po čtyřiceti letech, kdy se největší sypaná hráz v Evropě doplňuje. Materiálu tam nepřijde málo. „Je to 5.500 tun kamene, základní velikost je 100–500 kilogramů.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související