Voda z hadice vytvořila v kempu u Lhotky na Vysočině nádherné ledové umělecké dílo

4. únor 2019
Česko – země neznámá

Příroda je mocná čarodějka a zvlášť teď v zimě dokáže vytvořit sněhové a ledové zázraky. A když jí k tomu ještě trochu pomůže člověk, vzniknou doslova umělecká díla. V jedno takové se proměnil shluk keřů u Lhotky na Jihlavsku na Vysočině.

Obec Lhotka leží v samotném podhůří nejvyššího vrcholu Vysočiny, Javořice. Je tam bohatá síť turistických tras, po kterých je možné dojít nejen k vysílači na Javořici, ale i na Míchovu skálu, zříceninu hradu Štamberku nebo k několik kilometrů vzdálenému lesnímu hrádku Roštejnu. Příroda je v této oblasti krásná a čistá nejen v létě, ale i v zimě.

Asi 700 metrů od okraje Lhotky je letní tábořiště u rybníka jménem Horní Mrzatec. A už několik let u něj každou zimu vyrůstá ledová nádhera. „My tady máme studni pro tábořiště. A protože ta voda vždycky přes zimu zamrzla, říkal jsem si, že by se toho dalo využít,“ říká autor ledového keře Alois Procházka. Vodu vyvedl hadicí nad keře a celou zimu ji nechává pozvolna téct. Ostatní je už na přírodě. „Tady je pořád vody dost, i když je sucho,“ dodává.

Ledová hora plná neustále se měnících krápníků pravidelně vyrůstá až do výšky čtyř metrů. Nejkrásnější je samozřejmě za jasného počasí, ale lidé si k ní nacházejí cestu po celou zimu. Přes tábořiště vede i běžkařská trasa, takže i lyžaři si tu mohou oddechnout a pokochat se ledovou nádherou.  

     

Spustit audio