Voda v Brněnské přehradě je nebezpečná ke koupání, tvrdí hygienici

20. červenec 2018

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje zakázala koupání v Brněnské přehradě. Jak vyplývá z měření hygieniků, kvalita vody není vhodná ke koupání. Situaci zapříčinil brzký nástup léta.

Týká se to všech pěti sledovaných koupališť, a to Rokle, Rakovce, Kozí horky, Osady i Sokolského koupaliště. Vedoucí odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk řekl ČTK, že hygienici nemuseli sáhnout k zákazu koupání v kraji několik let.

"Letos je ale souhra více faktorů. Léto nastoupilo mimořádně brzy, až o čtyři pět týdnů dříve, a celá příroda se urychlila," dodává Staněk.

Voda je v některých místech až brčálově zelená

Voda se zkazila kvůli suchu a vysokým teplotám. Přehrada má stabilní přítok a odtok – postupem času se voda v celé nádrži vymění. Za běžných podmínek to trvá zhruba dvacet až pětadvacet dní. V těchto dnech ale voda v přehradě zůstává čtyřikrát déle. Proto stoupá její teplota, kalí se a to je pro množení sinic ideální.

Podle Staňka to může zejména pro děti a starší lidi znamenat zdravotní problémy. "Přicházejí do přímého kontaktu se sinicemi, které mohou vytvářet toxiny. Lidé tak mohou mít zdravotní komplikace jako zarudnutí kůže, záněty spojivek nebo po pozření vody nelze vyloučit střevní a žaludeční potíže i teploty," vyjmenoval Staněk.

Koupání v přehradě může způsobit zdravotní problémy

Povodí Moravy dělá preventivní opatření proti sinicím několik let. Bojuje proti nim například aeračními věžemi, které okysličují vodu a znesnadňují tak život sinicím. Vodohospodáři také do vody přidávají síran železitý, který zabraňuje tvorbě živin, které podporují růst sinic. 

Zlepšení situace se neočekává s ohledem na předpověď počasí minimálně dva týdny.

autoři: Petr Tichý , lop | zdroj: ČTK
Spustit audio